UE a pregătit sancțiuni în trei etape pentru Rusia

Data publicării:
BASESCU SUMMIT MARTIE 2012 MFAx-2

Liderii Uniunii Europene ameninţă Rusia cu sancţiuni, dar îi mai lasă răgaz să retragă trupele din Crimeea şi să înceapă dialogul cu noile autorităţi de la Kiev.

Declaraţiile au fost făcute la încheierea întâlnirii de la Bruxelles, iar printre deciziile luate se numără suspendarea discuţiilor cu Moscova pentru liberalizarea vizelor şi recomandarea întreruperii pregătirilor pentru summitul G8, care trebuia să aibă loc în iunie la Soci. Aceasta este o primă etpă.

Dacă situaţia din Crimeea va rămâne la fel de tensionată în următoarele două săptămâni, într-o a doua etapă, Uniunea Europeană va bloca activele din țările UE ale mai multor oficiali ruşi şi le va impune acestora interdicţii de călătorie.

Într-o a treia etapă, dacă Rusia va continua destabilizarea Ucrainei, se vor aplica „sancțiuni de largă cuprindere”, care vor viza energia, comerțul, relațiile financiare și exporturile de armament.

„Cred că a fost un Consiliu bun, pentru că nu au fost ezitări și au fost decizii bune și poziții în regulă, care corespund la ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat joi seară președintele Traian Băsescu, la încheierea Consiliului European de la Bruxelles.

În concluziile Consiliului European, acțiunile Rusiei în Ucraina sunt calificate drept „agresiune” și este condamnată nerespectarea integrității teritoriale a Ucrainei. „Aș sublinia doar că România a fost primul stat care a calificat intervenția ca fiind o agresiune”, a menționat Traian Băsescu.

Uniunea Europeană mai cere retragerea imediată a forțelor armate ale Rusiei în spațiile de staționare permanente. Moscova trebuie să permită imediat accesul observatorilor internaționali, consideră UE.

Totodată, Consiliul condamnă organizarea unui referendum în Crimeea și constată că acest act contravine Constituției Ucrainei.

UE va participa la mecanismele de densionare a situației, având ca obiectiv păstrarea suveranității și independenței Ucrainei. Un alt obiectiv este protejarea drepturilor minorităților și organizarea de alegeri libere și corecte, a subliniat Traian Băsescu.

Pe de altă parte, UE a stabilit unele acțiuni de sprijinire a Ucrainei. În afară de ajutorul de 11 miliarde de euro - bani care vor proveni de la Comisia Europeană, BEI și BERD - , se va semna în cel mai scurt timp Acordul de asociere, ca un „semnal pentru recunoașterea legitimității noului guvern de la Kiev”, a anunțat Traian Băsescu. Ulterior, va fi semnat și Acordul de liber-schimb, după ce Ucraina va opera unele modificări în relațiile sale comerciale cu unele state foste sovietice. Totodată, UE va înlesni contactele concrete cu cetățenii ucraineni, prin mărirea numărului de burse Erasmus, a explicat Traian Băsescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri