Un apropiat al fratelui lui Omar Hayssam a concesionat patru parcuri din București

Data publicării:
parcuri

Parcurile Titan, Alexandru Ioan Cuza, Titanii şi Gheorghe Petraşcu vor fi administrate, în următorii opt ani, de firma Cris Garden. Asociatul unic este Cristian Sorin Cosac.

Cristian Sorin Cosac a înființat firma General Grup SRL în 2002, cu 4 acţionari. Cristian Cosac deţinea 35%, iar 5% din acţiuni îi reveneau lui Mukhles Omar, fratele lui Omar Hayssam, condamnat pentru terorism în cazul celor trei ziariști romani răpiți în Irak. Societatea se ocupa cu vânzarea de electronice şi electrocasnice. În prezent, însă, firma este în lichidare.

La un an de la asocierea cu fratele lui Omar Hayssam, Cristian Cosac îşi deschide o altă firmă care, din 2008, devine abonată la contractele cu unele primării de sector din Capitală pentru amenajarea şi întreţinerea parcurilor şi a spaţiilor verzi.

La sediul social al firmei, însă, nimeni nu ştie de existenţa acesteia.

Cris Garden s-a asociat cu mai multe firme și, timp de patru ani, între 2008 și 2012 au semnat contracte cu Administraţiile Domeniului Public, din sectoarele 2,3 şi 6, în valoare totală de peste 110 milioane de lei.

Din 2012 şi până în prezent, Cris Garden renunță la asocieri și încheie întelegeri cu primariile din București în valoare de 66 de milioane de lei.

Cel mai recent şi avantajos contract a fost semnat anul acesta cu primăria sectorului trei. Conform înţelegerii, instituţia condusă de Robert Negoiţă va plăti firmei Cris Garden SRL 250 de milioane de lei în următorii opt ani.

Potrivit anexei din contract, Primăria Sectorului 3 ar putea plăti până la 4800 de lei pentru un simplu tobogan, în timp ce un astfel de sistem complex ar putea costa 28.000 de lei. Ceva mai ieftine sunt cosurile de gunoi, 800 de lei fiecare, în timp ce un teren multisport costă 270.000 de lei. Iar alți 180.000 de lei costă amenajarea lui.

De cealaltă parte, societatea se obligă să aibă suficienţi angajaţi încât să poată amenaja şi îngriji toate cele patru parcuri, adică 67 de hectare de teren și 48 de hectare de luciu de apă. În plus, Cris Garden SRL trebuie să plătească anual o redevenţă primăriei.

În primul an, firma va plăti 29 500 de lei, adica în jur 500 de euro pe lună, cam cât chiria unui apratment în centrul Capitalei. Din al doilea an de contract suma depinde, însă, de veniturile firmei, dar nu poate fi mai mică decât cea din primul an.

Asta înseamnă că în cei opt ani de contract ar putea să dea înapoi primăriei mai puţin de 10% din cât a încasat. Deşi Digi24 a cerut un punct de vedere al Primăriei Sectorului 3, încă de la începutul săptămânii, instituţia nu a dat deocamdată un răspuns.

Consiliera lui Robert Negoiţă ne-a transmis că primarul este în concediu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri