Un kilometru de drum şi zeci de încalcări ale legii

Data actualizării: Data publicării:
trafic bucuresti

În traficul aglomerat din Bucureşti, orice secundă câştigată pare vitală. Atât pietonii, cât şi şoferii sunt gata oricând să încalce regulile de circulaţie, dacă asta îi va aduce mai aproape de destinaţie. Un experiment Digi24, realizat alături de poliţiştii rutieri, a avut ca scop monitorizarea abaterilor, pe o distanţă de un kilometru. În doar un sfert de oră, Codul Rutier a fost încălcat de mai mult de 60 de ori.

Traseul ales este unul din centrul Bucureştiului. Pornim de pe Bulevardul Regina Elisabeta, apoi pe Calea Victoriei şi până pe Naţiunile Unite.

„Bulevardul Regina Elisabeta, pe banda pentru mijloacele de transport public. Deja sunt două taxiuri, în faţa lor sunt două maşini particulare care merg pe interzis. Avem încă o mașină pe acces interzis. Altul care intră pe acces interzis, mai grav, face stânga când are obligatoriu dreapta. Altă domnișoară la fel”, enumeră poliţistul.

La final, omul în uniformă numără câte persoane au încălcat legea, într-un fel sau altul.

„59, 60, 61, 62 de autoturisme.”

Cei mai mulţi şoferi au parcat greşit. Pentru alţii, semnul care interzice accesul tuturor autovehiculelor e opţional.

„Comoditatea! La 250 de metri în față este o parcare supraetajată, pe trei etaje, mare, dar asta ar presupune să parcheze acolo și să vină pe jos”, comentează poliţistul.

Poliţiştii spun că în multe cazuri degeaba dau amenzi. În cazul neregulilor constatate, cea mai mică amendă ar fi fost de 125 de lei, iar cea mai mare ar fi ajuns la 350 de lei.

Cristian Popa, reporter Digi24: „Pe întreaga porțiune de drum de un kilometru, din centrul Capitalei, am descoperit 62 de abateri. Multe dintre ele au constat în parcări sau staționări în locuri nepermise. La un calcul simplu am putea spune că, dacă s-ar fi dat amenzi, atunci suma încasată ar fi fost de aproximativ 15.000 de lei.”

„Dacă ar fi sancțiunile mai mari poate că pe mulți i-ar deranja și ar conta. Foarte mulți cetățeni nu plătesc amenzile. Gradul de colectare este de 30 la sută. Sunt mulți pe care nu îi interesează”, explică poliţistul care a însoţit echipa Digi24.

Polițiștii de la Brigada Rutieră rețin zilnic între 50 și 55 de permise auto. Cele mai multe, pentru neacordare de prioritate și trecere pe culoarea roșie a semaforului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri