Un miliard de euro în patru ani. Topul despăgubiților de către ANRP

Data publicării:
SIGLA ANRP

Acum, Guvernul şi ANRP lucrează la un proiect pentru soluţionarea dosarelor pentru despăgubiri. Este unul controversat, iar sumele primite de beneficiari vor varia în funcţie de un punctaj bine stabilit.

Unul dintre oamenii de afaceri care au încasat bani de la ANRP este Horia Şchiopu. Conform documentelor, el a cumpărat drepturi de cesiune cu un milion şi jumatate de dolari și a câştigat peste 100 de milioane de euro. Horia Şchiopu are afaceri în domeniul prelucrarării cuprului, în construcţii, foraj şi în industria apei minerale.

Mihai Rotaru, cu afaceri în domeniile energiei, imobiliarelor şi agriculturii, a investit sub un milion de euro şi a câştigat aproape 25 de milioane.

Aceeaşi reţetă a folosit-o şi Marius Barbu. Om de afaceri în Cluj-Napoca, acesta a investit şi a făcut profit din afaceri cu imobiliare. Este în top trei al câştigătorilor. A cumpărat drepturi litigioase cu mai puţin de 500 de mii de euro, dar a câştigat, după ce dosarul a fost aprobat de ANRP, peste 20 de milioane.

Autorităţile au decis să schimbe legea, după ce au constatat unele nereguli în anul 2012. Concret, zeci de mii de dosare erau în aşteptare, iar câteva sute, ale celor care cumpărau drepturi litigioase şi aveau şi unele relaţii politice, erau soluţionate.

Schema îmbogățirii

Autoritatea pentru restituirea proprietăţii funcţionează din 2006. În următorii şase ani, conform datelor Ministerului de Finanţe, pe masa instituţiei au ajuns aproape o sută de mii de dosare. Jumătate erau doar în fază incipientă sau aşteptau să fie analizate, iar alte câteva zeci de mii sunt uitate prin sertare. Coincidenţă sau nu, o mare parte din dosarele care şi-au găsit rezolvare, după ce au trecute de toate comisiile, sunt cele litigioase, cumpărate de la proprietarii de drept. În patru ani, după ce a soluţionat astfel de dosare, statul român a îmbogăţit mai mulţi oameni de afaceri cu aproape un miliard de euro.

Un miliard de euro înseamnă un balot de bani. O bucată din el a fost împărţită între doar şapte oameni.

Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, niciunul n-a fost moştenitor de drept, toţi au cumpărat drepturi litigioase de la adevăraţii propietari.

Schema prin care drepturile litigioase sunt cumpărate este simplă. Moştenitorul de drept strânge documentele de proprietate şi merge la Primărie, apoi la Prefectură. Acolo, dosarul este verificat şi înaintat către ANRP. În ecuaţie intervine un intermediar, care-l convinge, cu bani, pe proprietar să-i cedeze drepturile litigioase ca să nu aştepte ani de zile un răspuns de la Autoritate. Într-un fel sau altul, intermediarul reuşeşte să aibă prioritate, iar documentele sale ajung în faţa comisiei de analiză. De acolo nu mai durează mult şi pune mâna pe despăgubirea mult râvnită.

În ceasul al 12-lea şi după atâtea scandaluri de proporţii, Guvernul a decis să schimbe legea în baza căreia se acordă despăgubirile. Astfel, din 2016 se vor organiza licitaţii pentru drepturile asupra proprietăţilor, iar solicitanţii vor fi departajaţi de un punctaj pe care-l vor obţine, probabil, în funcţie de actele pe care le au.  

Citiți și: 

Numele lui Ioan Oltean, în dosarul Alinei Bica. Deputatul: „Mi-am asumat public responsabilitatea propunerii. Orice fel de afirmație este pură speculație”
Elena Udrea spune că a avertizat conducerea PDL despre neregulile de la ANRP. Emil Boc și Vasile Blaga o contrazic
Nepotul lui Becali renunță la despăgubiri de câteva milioane

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri