Un nou centru de coordonare în caz de dezastru

Data publicării:
centru de urgenta

Aproape trei ani a durat ridicarea centrului de coordonare a situaţiilor de urgenţă. O clădire situată în apropierea Palatului Cotroceni. Două etaje la suprafaţă, alte două în subteran.

Alex Ichim, purtător de cuvânt Primăria Bucureşti: „Va fi un dispecerat unic pentru salvare, pompieri, politie. El intrunește cam tot ce înseamnă servicii de siguranță în municipiul București.”

Dispeceratele pompierilor şi ambulanţei vor fi coordonate, pentru prima dată, ca un tot unitar. Sala de conferinţă, interconectată la sistemele de urgenţă din toată ţara va avea rol de centru de comandă, în cazul unui eveniment major.

Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne: „O să ne aducă o integrare a deciziei și fluxului informațional pe situațiile de urgență de zi cu zi dar și pe situațiile de urgență complexe.”

Noul centru va strânge în acelaşi loc reprezentanţi ai Electrica, Distrigaz, ai jandarmeriei şi ai pompierilor, practic toate instituţiile care intervin în cazul unui dezastru major.

Laurenţiu Rădulescu, reporter Digi24: „Centrul de urgenţă este proiectat să aibă puţuri proprii de alimentare cu apă, să fie independent energetic dar şi rezervoare cu motorină. Astfel în el se poate supravieţui aproximativ o săptămână.”

În caz de urgenţă, tot de aici se va face şi alarmarea populaţiei. Centrul de coordonare al situaţiilor de urgenţă ar fi trebuit să fie gata încă de la jumătatea anului trecut. Dacă nu s-ar fi întârziat, centrul ar fi putut fi, deci, operaţional când a avut loc tragedia de la Colectiv. Autorităţile susţin că în doar câteva luni dispeceratele pompierilor şi ambulanţei vor fi instalate în noua clădire. Primăria capitalei a cheltuit aproximativ 30 de milioane de euro pe acest proiect.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri