Un pilot de avion deranjat de un laser de discotecă din Motru a cerut ajutorul ROMATSA

Data publicării:
laser-2

Pilotul unei curse aeriene ungare care circula pe ruta Sofia - Timişoara a cerut marţi ajutorul ROMATSA, după ce a fost deranjat de laserul proiectat pe cer de un club din oraşul Motru. Autoritatea care reglementează traficul aerian a anunţat Poliţia, care a confiscat laserul şi a deschis şi un dosar penal.

Lumina laser proiectată de clubul For You din Motru pe cer a fost atât de puternică, încât pilotul unei curse aeriene ungare s-a plâns că îi îngreunează misiunea de zbor. Specialistul în aviaţie Sorin Stoicescu, intervievat de Digi24, arată că lumina respectivă poate orbi pur şi simplu piloţii aflaţi în cabină, creând confuzie la bordul aeronavelor. Este şi motivul pentru care persoanele juridice trebuie să solicite permisiune specială pentru a folosi astfel de lasere: „Atunci când anumiţi operatori de servicii comerciale, de prestaţii, doresc să folosească asemenea mijloace, trebuie să vină şi cu un aviz de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română”, arată Sorin Stoicescu.

Deranjat de laserul care făcea jocuri de lumină pe cer, pilotul maghiar a anunţat ROMATSA. Autoritatea care reglementează traficul aerian a sunat la 112, iar Poliţia a mers la clubul de la care pornea lumina, potrivit datelor GPS. Laserul a fost confiscat până la finalizarea anchetei şi, în plus, a fost deschis un dosar penal care are ca obiect, potrivit procurorilor, o „infracţiune la regimul traficului aerian”.

Avocatul patronului clubului spune că fasciculul luminos nu avea cum să vină de la localul clientului său şi că cei de la ROMATSA ar fi greşit localizarea. „Laserul este defect şi nu era folosit la momentul respectiv. În cazul în care se vor face demersuri pe mai departe, se va face o expertiză şi va reieşi fără dubii că era defect”, a susţinut avocatul Cosmin Chitimia.

Localnicii cunosc laserul poziţionat pe acoperişul clubului şi spun că lumina se vede de la circa 50 de kilometri. „Câteodată mai şi deranja”, admite unul dintre ei.

Cazul este acum anchetat de procurori, care spun că e posibil să audieze şi echipajul avionului, o cursă de pasageri a companiei maghiare FarnAir. Potrivit publicaţiei Gorj Exclusiv, clubul For You aparţine omului de afaceri Mihail Rămescu, arestat la domiciliu într-un dosar în care este acuzat că ar fi falsificat mai multe documente cu care ar fi încasat ilegal de la fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia despăgubiri de 700.000 de lei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri