Un tânăr nevăzător din Cluj-Napoca dezvoltă aplicaţii şi jocuri pentru oamenii cu deficiențe de vedere

Data publicării:
it nevazatori

Emanuel Boboiu, programator: „Ăsta s-a jucat de cateva sute de mii de ori. Te poţi juca în reţea, doi. Şi care e mai rapid... Se aude partenerul pe partea cealată cumva, cum se mişcă, ca sunet, în stânga - dreapta. Deja mă împuşcă el pe mine.”

Emanuel Boboiu reuşeşte să recreeze, cu ajutorul sunetelor, jocuri populare în toată lumea dar care nu sunt accesibile persoanelor cu deficienţe de vedere.

Emanuel Boboiu, programator: „În cazul nevăzătorilor lucrurile stau puţin altfel. Ei nu au cum să joace un astfel de joc. Nici nu ai cum să îl reeditezi, imaginea este 99%. Un joc cu bătăi poate fi jucat pe baza stereofoniei. Cu nişte căşti pe urechi sunetul se poate deplasa stânga-dreapta prin diferite tehnici.”

Pasionat de latină, Emanuel Boboiu a creat şi un site unde se pot găsi elemente de gramatică, dar şi un dicţionar latin-român cu 20.000 de cuvinte. Este momentan singurul dicţionar online de acest gen din ţară.

Emanuel Boboiu: „Am început să studiez de unul singur, să citesc manuale peste manuale, să încerc bucăţele mici de cod până am ajuns să programez în limbaje generale, JAVA, C++.”

Tânărul spune că dintre toate jocurile, cel mai mult succes îl au tablele.

Gruia Velicu, profesor: „Copiii sunt foarte încântaţi de jocuri. Ca orice persoană folosesc jocurile, îndeosebi tablele. Am un prieten la Arad şi cred că jucăm în fiecare zi table.”

Potrivit statisticilor, în România trăiesc peste 3.000 de copii şi aproximativ 100.000 de adulţi cu deficienţe de vedere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri