VIDEO. Un urs a rupt uşa și a intrat în cabana Postăvaru

Data actualizării: Data publicării:
cabana postavaru
Cabana Postavaru

Un urs a semănat spaimă noaptea trecută printre cabanierii de la Postăvaru, după ce a intrat peste ei, în casa în care dormeau. Animalul a rupt uşa şi a spart un geam. Din fericire, animalul a căutat doar ceva de mâncare după care a plecat înapoi în pădure, fără să devină agresiv. În clădirea alăturată, în cabana mare, erau 50 de turişti. De altfel, urşii fac probleme în tot judeţul Braşov. Numai sâmbătă seară au fost 12 apeluri la 112 care anunţau prezenţa animalelor.


„Aici sunt urmele, se şi văd. Se poate vedea foarte clar, ghearele, tot, absolut. A intrat pe balcon în casă şi după aceia şi-a făcut treaba”, povestește unul dintre cabanieri. „A intrat în casă peste mine. Vai de mine! Când i-a dat una la uşă...”, continuă bărbatul.

Ursul şi-a făcut apariţia sâmbătă seară în jurul orei 21.00. A spart uşa casei unde stau cabanierii, a deschis dulapul unde erau proviziile şi a început să mănânce.

„De acolo şi-a luat bomboanele şi de lângă cafetieră, de lângă maşina de cafea, şi-a luat zahărul”, spune cabanierul.

De la etaj, cei trei oameni rămaşi captivi cu ursul în clădire au început să bată cu beţele în podea.

„Asta e arma noastră anti-urs când intră în casă şi un par de alun. Atât. (Reporter: Şi se sperie?) E, se sperie, nici nu ne bagă în seamă!”, spune Rolf Truetsch, administrator la Cabana Postăvarul.

Cabana Postăvarul a fost ridicată acum 130 de ani, dar niciodată nu au mai fost probleme aşa mari cu urşii ca în ultima perioadă. Urme ale fiarelor sunt pe toate ferestrele, iar cabanierii deja au stocuri de geamuri pentru a le schimba pentru când vor veni iar urşii. Iar vestea că fiarele dau târcoale cabanei s-a răspândit rapid.

„Mi-a spus că e posibil să vină dimineaţa urşii. Am venit, poate îl întâlnim cumva”, spune un turist.

„Îmi plac senzaţiile tari, ador senzaţiile tari. De aia am şi venit, să văd cum e”, completează un altul.

Este pentru a doua oară într-o săptămână când ursul vine la cabană. Acum câteva zile animalul a fost tranchilizat de veterinari şi eliberat apoi în pădure.

„Se pare că acest fenomen tinde să scape de sub control. Nu sunt de acord cu împuşcarea lor, în schimb sunt de acord cu luarea tuturor măsurilor pentru protejarea vieţii oamenilor”, spune prefectul de Brașov, Marian Rasaliu.

„Şi ursoaica de acolo, de la Postăvaru a fost de două ori tranchilizată deja şi relocată şi ea vine înapoi. Ăla e teritoriul ei, acolo are hrană, acolo ştie ce trebuie făcut. Deci relocarea nu este o soluţie”, este de părere președintele AJVPS Brașov, Ovidiu Ionescu.

„Urşii nu atacă, urşii caută de mâncare. Cabana ar fi trebuit înconjurată de un gard electric ca să se protejeze. Ar trebui făcute zone-tampon cu culturi de porumb, de meri, ce ştim că mânăncă urşii. Urşii s-ar opri în culturile acelea”, arată Cristina Lapis, președinta Asociației „Milioane de prieteni”.

Şi punctul salvamont din Sovata a fost vizitat de urşi. A distrus uşa de la intrare şi, evident, frigiderul.


Un urs a intrat noaptea trecută în cabana Postăvaru. Animalul a rupt uşa şi a spart un geam.

Cele trei persoane care se aflau în interior dormeau la acea oră şi din fericire, animalul a căutat doar ceva de mâncare după care a plecat înapoi în pădure, fără să devină agresiv.

usa sparta de urs Postavaru
Usa spartă de urs

În clădirea alăturată, în cabana mare, se aflau 50 de turişti. Deşi locuiesc de ani de zile în inima pădurii şi sunt obisnuiţi cu animalele sălbatice, cabanierii sunt speriaţi şi se tem că animalul s-ar putea întoarce oricând.

De altfel, este pentru a doua oară într-o săptămână când ursul vine la cabană. Acum câteva zile animalul a fost tranchilizat de veterinari şi eliberat apoi în pădure.

Urs Postavaru tranchilizat
Ursul tranchilizat

Cabana Postăvaru este poziţionată în partea superioară a Drumului Roșu, la 1.600 de metri altitudine, pe cea mai frecventată pistă de schi din Poiana Braşov.

Citiți și:  Ursul în cabană. Care e soluția?

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri