Unde puteți suna ca să reclamați că se fumează într-un restaurant, bar sau alt loc public

Data publicării:
tigara in mana fumat interzis 1

Legislație nouă anti-fumat, instituții noi însărcinate cu aplicarea noii legi, nr.15 din 2016. Potrivit ordin nr.47, emis recent de către ministrul Afacerilor Interne, de aplicarea legii 15 vor răspunde ofițerii și agenții de Poliție Române, cei ai Poliției de Frontieră, personalul ISU și de ofițerii sau subofițerii Jandarmeriei. Nici ordinul ministrului, nici legea 15, nu anulează însă dreptul angajaților Ministerului Sănătății sau ai Protecției Consumatorilor de a face verificări și de a aplica sancțiuni. Vechea legislație antifumat, anume legea 349/2002, stabilea că aplicarea sancțiunilor și constatarea contravențiilor se face de către ”persoane împuternicite în acest sens de către Ministerul Sănătății și de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor”.

Deocamdată nu există însă o normă legală care să arate cu exactitate cum se face proba faptului că legislația antifumat a fost încălcată. Însă, exact în ziua de 16 martie, zi din care nu se va mai putea fuma în interioare, se preconizează lansarea publică, la nivel guvernamental, a unui ghid care va ajuta autoritățile să aplice legea.

Ghidul care ar putea fi lansat miercuri arată că, în timpul unui control, polițiștii trebuie să fie atenți dacă: spațiile publice închise și spațiile închise de la locul de muncă sunt marcate cu indicatoare prin care să se arate “Fumatul interzis” și dacă este desemnată o persoană responsabilă de aplicarea legii. Potrivit ghidului, trebuie introdusă sancționarea cu abatere disciplinară gravă a încălcării legii în regulamentul de ordine interioară, trebuie afișat un număr de telefon și un site de internet la care cetățenii pot sesiza încălcarea legii. Se va verifica dacă în spațiile închise există scrumiere sau alte obiecte în care este depozitat scrumul de țigară și dacă miroase a fum de țigară. Persoanele însărcinate cu aplicarea legii vor avea dreptul să cerceteze înregistrările camerelor video pentru a observa dacă s-a fumat și pot folosi aparate care măsoară obiectiv existența în spațiile închise a reziduurilor din fumul de tutun.

Printre persoanele care pot fi responsabile de aplicarea legii în unități se numără angajații care se ocupă de respectarea regulilor de securitate și sănătate la locul de muncă, cei care impun respectarea regulilor de prevenire a incendiilor, dar și alte persoane desemnate de conducătorul unității.

Procedura de sesizare de către cetățeni a autorităților publice referitor la încălcarea legii constă în apelarea la numărul de telefon al poliției locale (diferit pentru fiecare județ), la 112 cu retransmiterea către poliția locală sau la ANPC care va retransmite către poliția locală.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri