Unitatea Națională de Informații privind Pasagerii, înființată în cadrul MAI

Data publicării:
aeroport 7256196-AFP Mediafax Foto-OZAN KOSE

 

Potrivit unui comunicat, la inițiativa MAI, Guvernul a adoptat în ședința de miercuri Ordonanța privind utilizarea unor date din registrele cu numele pasagerilor pentru prevenirea și combaterea actelor de terorism, a infracțiunilor conexe acestora și a infracțiunilor contra securității naționale, precum și pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa securității naționale, notează Agerpres. 

Sistemul de informare înaintea sosirii pasagerilor va permite autorităților naționale competente să efectueze evaluări relevante din perspectiva potențialelor amenințări la adresa securității naționale, în scopul contracarării acestora.

Costul total al înființării UNIP este de 151.506,99 de euro, cofinanțarea din partea Comisiei Europene având o valoare de 88,49%.

"Pentru România, care are perspectiva intrării în Spațiul Schengen cu frontierele aeriene în primă etapă, este foarte important să implementeze măsuri și mecanisme necesare pe linia prevenirii și combaterii terorismului, raportat la actualul context de securitate europeană și internațională", a subliniat ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri