Vânătoarea de averi ilegale

Data publicării:
bani - bancnote de 100 lei8-1

Este promisiunea pe care o fac reprezentanţii Ministerului Justiţiei. În noua instituţie vor lucra specialişti în domeniul economiei, care vor gestiona bunurile sechestrate în urma deciziilor definitive ale instanţelor.

Agenţia care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor va avea cel mult 40 de angajaţi. Acum, statul reuşeşte să confişte doar 10 la sută din banii obţinuţi din ilegal.

Responsabilă de acest proces este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, singura care poate să scoată la licitaţie casele, maşinile de lux sau acţiunilor infractorilor.

Cei care au furat poate fac pedepse cu închisoarea, dar când ies rămân la fel de bogaţi ca atunci când au intrat. Sau chiar mai bogaţi pentru că aceşti bani afară lucrează. Imaginaţi-vă reţele de Crimă Organizată care lucrează chiar dacă persoana respectivă este la închisoare”, a spus Monica Macovei, europarlamentar.

„Agenţia are aceşti experţi economici care vor gestiona bunurile, vor realiza acele activităţi în urma cărora bunurile sechestrate îşi vor păstra valoarea, vor aduce profit”, a spus Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. 

Proiectul de lege prevede că noua instituţie va avea doar rolul de a identifica bunurile pe care judecătorul a decis să le confişte şi de a trimite lista la ANAF. Tot inspectorii fiscali vor fi cei care se vor ocupa de licitaţii şi vânzări.

„Astăzi nu se recuperează prejudicii din cauza instituţiei ANAF”, a spus Monica Macovei, europarlamentar.

Vânătorii de averi ilegale vor avea şi rolul de a administra bunurile puse sub sechestru până când o instanţă va da o decizie definitivă de confiscare.

Asta doreşte agenţia, să producă specialişti care, referindu-mă la animale, am înțeles că au fost nişte probleme cu câini de rasă care au dispărut efectiv, automobile de lux. Trebuie să existe oameni care să aibă capacitatea de a analiza şi dispune”, a spus Liviu Stancu, secretar de stat în Ministerul Justiţiei. Proiectul agenţiei care se va ocupa de recuperarea prejudiciilor s-a făcut după model francez.

„Avem în birourile noastre o permanenţă telefonică care permite magistraţilor, poliţiştilor sau jandarmilor să ne sune, la indiferent ce oră din zi, dar nu noaptea ca să ne ceară cum să procedeze dacă vor să confişte un anumit tip de bun”, a spus Charles Duchaine, director Agenţia de Recuperare a Prejudiciilor din Franţa.

Pentru a deveni funcţional, proiectul propus de ministerul Justiţiei trebuie să obţină aprobarea Guvernului şi votul Parlamentului.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri