Vicepreşedinte al Comisiei SRI: Ofiţeri acoperiţi în mass-media au toate serviciile

Data publicării:
tariceanu ALDE Facebook-1

Preşedintele Senatului i-a acuzat pe membrii comisiilor speciale de control că nu supraveghează destul de atent activitatea Serviciului Român de Informații (SRI) şi a Serviciului de Informaţii Externe (SIE).

Comisia de control a activităţii serviciilor de informaţii este nesatisfăcătoare, am spus-o, nu o dată, este mai degrabă pur formală. La noi, nu fac nimic, ca să o spunem mai direct. Este o problemă a Parlamentului şi a partidelor care ar trebui să delege oameni care să aibă responsabilitate”, a spus Călin Popescu Tăriceanu.

De cealaltă parte, un vicepreşedinte al Comisiei de control asupra SRI, a dat vina pe legislaţia actuală, care ar fi depăşită. Octavian Popa ar dori să aibă mai multă putere, pentru că, în prezent nu poate verifica dacă informaţiile oferite de SRI sunt reale.

„Noi avem un pachet de legi depăşite din '91-92, nouăzeci şi doi. Putem să-i întrebăm dacă au ofiţeri acoperiţi în justiţie. Şi direct şi prin hârtii spun că n-au. Nu avem cum să verificăm acest lucru. Putem să-i întrebăm dacă au ofiţeri acoperiţi în presă, în mass-media. Dar să ştiţi că ofiţeri acoperiţi în mass-media au toate serviciile”, a spus vicepreședintele Comisiei SRI, Octavian Popa.

Preşedintele Comisiei SIE dă şi el vina pe lege.

În anumite ţări există atribuţii mai importante ale comisiilor de control, în ceea ce priveşte România trebuie să ne încadrăm în ceea ce ne oferă legislaţia ţării”, a spus președintele comisiei SIE, Mihăiță Calimente.

Declaraţiile lui Călin Popescu Tăriceanu sunt catalogate în schimb drept superficiale de senatorul PSD, Daniel Savu, membru în comisia SRI.

„Această comisie are atribut nu de a verifica profesional activitatea SRI şi nu de a pune etichete profesionale despre activitatea SRI, ci de a verifica legalitatea actelor întreprinse de SRI”, a spus Daniel Savu.

Toate discuţiile privind activitatea comisiilor de control asupra serviciilor de informaţii au apărut după decizia Curţii Constituţionale privind interceptările făcute de SRI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri