Vicepreședintele CJ Galați: Exploatările petroliere sunt de vină pentru cutremurele din ultimele zile

Data publicării:
seismograf2 mfax

Localnicii din Izvoarele privesc neputincioşi cum locuinţele se deteriorează pe zi ce trece. Structurile de rezistenţă, afectate deja de inundaţii, sunt acum puse la pâmânt de cutremurele în lanţ. În unele case a căzut deja tencuiala, iar oamenii se tem că pereţii se vor dărâma peste ei.

Domnul Simion a lucrat în domeniul petrolier şi este convins că lucrările de la exploatările petroliere din apropierea localităţii sunt de vină pentru cutremurele din ultimele zile.

„Când se fora o sondă se mergea până la 800-1000 de metri. Şi dădea de un calcar acolo la adâncimea aia şi nu putea să străpungă cu sapele astea, şi dădea cu sape cu role. Şi acuma. Am înţeles că bagă trotil şi detonează ca să poată să treacă”, spune Simion Mocanu, un localnic din Izvoarele.

De aceeaşi părere sunt şi autorităţile locale.

„Din cauza exploatărilor petroliere, salina care s-a introdus în pământ, cavernele care au rămas, au fost acum completate de apă în urma acelor inundaţii şi se produc acum mişcări subterane”, a declarat Cornel Hamza, vicepreședintele Consiliul Județean Galați.

Compania petrolieră respinge însă toate acuzaţiile.

„Petrom nu are operaţiuni în vecinătatea comunei Izvoarele. Cele mai apropiate operaţiuni se desfăşoară la peste doi kilometri distanţă. Menţionăm că acestea sunt numai operaţiuni convenţionale de producţie, care se derulează cu respectarea legislaţiei şi standardelor specifice. Aceste activităţi se derulează fără întrerupere de peste 50 de ani”, se arată într-un comunicat al companiei Petrom.

În zonă au fost montate deja mai multe sisteme de monitorizare a mişcărilor telurice. De lunea trecută, în Galaţi au avut loc 14 cutremure, cel mai mare de 3,6 grade. Ultimul seism a avut loc marți seară.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri