Victor Ponta: Rusia este un pericol doar din punct de vedere energetic. Importantă este R. Moldova

Data publicării:
victor ponta la digi24-1

Categoric, regiunea a fost destabilizată de acțiunile Federației Ruse, fie că a fost vorba despre anexarea ilegală a Crimeei, fie că a fost vorba despre sprijinul acordat separatiștilor. Cel mai important lucru e Moldova, pentru că presiunile Federației Ruse cu siguranță influențează drumul proeuropean al Moldovei. Integrarea europeană a Moldovei trebuie să fie principalul obiectiv al României. S-au schimbat granițe, e vorba de victime omenești. În mod direct, pentru teritoriul României, pentru populaţie, eu sunt convins că nu există un pericol direct”, a spus Victor Ponta.

Premierul a explicat că, ce se întâmplă în Ucraina poate părea departe, dar ne influenţează din punct de vedere energetic. „Vorbim de gaz, nu avem suficient, există o cantitate pe care o importăm din Rusia”, a precizat Victor Ponta.

În acest context, premierul a subliniat importanţa politicii UE şi SUA, pentru a contracara eventuale intervenţii expansioniste ale Rusiei, menţionând care sunt priorităţile României din cadrul NATO.

„Dacă UE şi SUA nu au o politică coordonată, politica Rusiei 'divide et impera' va da roade. Avem două obiective: scutul antirachetă şi dezvoltarea capacităţii militare de la Kogalniceanu. Polonia a fost mai activă, (]n NATO – n.r.) a fost considerată mai importantă.Ţările baltice nu au capacitatea de a rezista în caz de conflict”, a adăugat premierul.

Victor Ponta a mai spus că pericolul la care este expusă R. Moldova este legat de un eventual câştig al alegerilor de către Partidul Comunist, în noiembrie, lucru care ar destabiliza procesul de aderare a republicii la UE

„Guvernul de la Chişinău, Parlamentul, majoritatea parlamentară, au luat decizii clare, de neîntors, sunt pe un drum bun, spre Europa, care trece prin România. Evident, în noiembrie, acest drum poate fi oprit dacă Partidul Comunist câştigă alegerile. În august, vreau să dau drumul cu premierul Leancă la primul metru cub de gaz, gradiniţele sunt spre finalziare, să inaugurăm Smurd la Bălţ. Astăzi am aprobat ultimele resurse necesare, discutăm de linia de înaltă tensiune, lucruri care înseamnă mai mult decât vorbe frumoase, înseamnă un semn clar că România face lucruri concrete pentru viaţa lor, în acest fel, forţele proeuropene au şansa să spună uite că nu doar la vorbe sunt alături de noi. România, mai mult decât toţi ceilalţi, face lucruri foarte concrete pentru Chişinău. Ridicarea vizelor a fost cel mai mare efort.”, a mai spus Victor Ponta.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri