VIDEO. Armata română, antrenamente intense pentru NATO

Data publicării:
exercitiinato

365 de zile şi 374 de antrenamente militare au programate anul acesta soldaţii români. Tactica NATO de a menţine peste 5.000 de soldaţi în sud-estul Europei cu ajutorul exerciţiilor militare este din ce în ce mai vizibilă.

Este nevoie să se intensifice pregătirea în comun. Este nevoie să se atinga standardele maxime de interoperabilitate din structura NATO”, a declarat Nicolae Ciucă, șeful Statului Major General.

Numărul exerciţiilor militare care au loc în România este aproape dublu faţă de ultimii doi ani. Soldaţii folosesc muniţie reală în exerciţiile comune, iar numărul orelor de zbor al avioanelor MiG21 Lancer care asigură securitatea spaţiului aerian românesc a crescut considerabil.

Conform regulamentelor NATO, România este obligată să finanţeze antrenamentele soldaţilor, în contextul conflictului din Ucraina.

Numărul militarilor americani de la baza Mihail Koglniceanu a crescut şi el, până la 1500, iar aplicaţiile sunt tot mai ample. De exemplu, în urmă cu nici o lună a demarat şi cel mai mare exerciţiu militar din România, Black Sea Rotation Force, la care participă soldaţi americani, români, britanici, bulgari, letoni şi lituanieni.

Două centre de comandă NATO vor fi activate pe teritoriul României anul acesta, după ce planurile vor fi aprobate de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării.

„Am demarat procesul de realizare a celor două centre de comandă. Imediat ce în CSAT vom aproba localităţile şi locaţiile în care vor funcţiona aceste centre, le vom face şi publice. Procesul este demarat”, a spus Mircea Duşa, ministrul Apărării.

Alături de România, ţări precum Polonia, Bulgaria, Estonia, Letonia şI Lituania vor găzdui comandamente de luptă şi antrenament ale NATO.

„Am decis că această forță foarte mare de pregătire va consta dintr-o brigadă teren, de aproximativ 5.000 de militari. Acestea vor fi susținute din aerian, de pe mare dar şi de forţe speciale”, declara, luna trecută, Jens Stoltenberg.

Centrele NATO din România trebuie să fie funcţionale până la sfârşitul anului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri