VIDEO. Cinci morţi, după ce un vehicul a intrat în plin în oamenii dintr-o stație de autobuz din Brăila

Data publicării:
masina de politie fb

Actualizare 16:00. Cinci oameni au pierit astăzi la Brăila fără nicio vină, doar pentru că se aflau în calea unui şofer sub influenţa substanţelor psihotrope, spun poliţiştii. Tânărul de la volan gonea pe contrasens şi a intrat direct într-o staţie unde localnicii aşteptau autobuzul. Cazul este îngrijorător. Dincolo de problema drogurilor, bărbatul de la volan era şi în evidenţa medicilor, pentru că avusese o criză de epilepsie. Cu toate acestea, continua să conducă.

Impactul a fost mortal pentru cinci persoane, iar o altă victimă a suferit răni uşoare. O femeie de 47 de ani care se întorcea din schimbul de noapte de la serviciu a avut mare noroc să scape cu viaţă. Era împreună cu o colegă ce n-a avut şanse.

Pur şi simplu n-am văzut maşina, am simţit doar durerea la picioare, puternic, gândul meu a fost unde e colega mea, unde a dispărut colega mea?”, a povestit Antoaneta Lazăr.

Femeia se gândeşte cu groază că ar fi murit dacă se afla cu 2 centimetri mai în faţă.

Deci el n-a frânat absolut deloc, a intrat în plin în lumea din staţie şi după trotuar, deci am avut un noroc aşa...”, spune femeia.

Victimele nici nu au avut timp să se ferească. Maşina a venit cu viteză pe contrasens. Şoferul a încercat să evite un automobil care mergea regulamentar, dar nu a mai putut controla vehiculul şi a intrat în plin în oameni.

Tragedia s-a petrecut în jurul orei 7 dimineaţa, într-un refugiu al staţiei de autobuz, unde oamenii aşteptau liniştiţi să se îndrepte spre serviciu.

Şoferul care a provocat tragedia a scăpat cu viaţă. Are fractură de bazin şi la picior şi va trebui operat. În timp ce medicii îl îngrijeau, testele arătau că tânărul de 27 de ani era sub influenţa drogurilor. Şi nu este singura problemă.

 „Șoferul s-a prezentat în cursul anului trecut la spital cu crize de comiţialitate (epilepsie n.r.). Organele vor stabili dacă avea, n-avea voie, dacă a fost în evidenţa neurologiei, dacă s-a întreprins ceva pentru a i se suprima permisul de conducere auto”, a arătat dr. Mihail Iugulescu -manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila.

 Această persoană nu mai trebuia să conducă din momentul în care a fost diagnosticat cu epilepsie. Legislaţia prevede că medicul curant trebuia să anunţe autorităţile pentru a lua măsuri legale: adică retragerea permisului”, a explicat pentru Digi24 medicul de familie Valentin Boldea.

Medicii i-au recoltat tânărului mai multe probe și au efectuat teste rapide, în urma cărora au ieșit rezultate pozitive pentru cel puțin trei substanțe foarte periculoase, interzise, din clasa amfetaminelor, canabisului și benzodiazpinei. Medicii spun însă că este posibil ca aceste rezultate să iasă fals pozitive, dacă tânărul era sub tratament medicamentos pentru acele crize epileptice, motiv pentru care aceste rezultate au fost trimise către Institutul Mina Minovici din București pentru confirmare.


Actualizare 14:10. Șoferul, un tânăr de 27 de ani, se prezentase în urmă cu șase luni la camera de gardă a Spitalului județean din Brăila, unde a fost înregistrat cu crize epileptice.

Conform legii, o persoană care a făcut o criză izolată ar trebui sfătuită să nu mai conducă și să fie monitorizat pe o perioadă de cinci ani. Dacă trec șase luni de la criza inițială fără să aibă loc altă criză, o persoană poate să-și păstreze permisul de conducere.

Valentin Boldea, medic de familie, a declarat într-o intervenție telefonică la Digi24 că șoferul nu mai trebuia să conducă din momentul în care a fost diagnosticat cu epilepsie, adăugând că medicul care a stabilit acest diagnostic trebuia să anunțe autoritățile.
„Crize izolate se pot petrece dar nu contraindică condusul decât dacă ele se repetă cu o anumită frecvență pe care o stabilește medicul neurolog”, a precizat el.

Întrebat dacă acesta este un motiv pentru schimbarea legii, medicul Valentin Boldea a spus că „se impune o reviziuire a acestui act normativ astfel încât practica să fie inclusă în actul normativ, ca să nu mai avem de-a face cu asemenea accidente. Nu e ceva minor, cinci oameni au decedat.”


ACTUALIZARE 8:15 Accidentul s-a soldat cu cinci morți. A cincea victimă, o femeie, în cazul căreia se încerca resuscitarea, nu a mai putut fi salvată.


Șoferul, care conducea un Renault Megane cu numere de București, circula pe șoseaua Râmnicu Sărat și se pare că a pierdut controlul asupra volanului, a intrat pe contrasens și a ajuns pe trotuar, unde a izbit din plin grupul de pietoni. Este o zonă aglomerată, unde se află și o piață.

Patru persoane au decedat pe loc, iar una era resuscitată de medici, cu șanse mici de supraviețuire însă. Șoferul a rămas încarcerat în autoturism, dar echipajele de descarcerare au intervenit și deja a fost transportat la spital.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri