VIDEO. La bordul supersonicului american, alături de Şoimii Războiului

Data actualizării: Data publicării:
F16

Antrenamente dure şi simulări de interceptare ale avioanelor inamice se fac zilnic la nici 400 de kilometri de peninsula Crimeea. Decolările sunt la ordinea zilei dintr-o bază din judeţul Călăraşi, iar în aer piloţii români încearcă să pună la punct toată gama de misiuni de luptă cu noile avioane de război F16. Reporterii Digi24 au primit aprobarea să filmeze un exerciţiu la care participă echipa numită Şoimii Războiului.

Supersonicul american cu care zboară Şoimii Războiului ţâşneşte printre nori în 10 secunde de la decolare. Pe locul copilotului este un reporter Digi24.

În carlinga avionului de război care costă peste 52 de milioane de euro nu este spaţiu decât pentru doi piloţi: frica nu are loc nici dacă treci de nori cu dublul vitezei sunetului, în caz de luptă.

Când primesc indicativul avionului inamic, piloţii militari au la dispoziţie mai puţin de cinci secunde ca să pună fortăreaţa zburătoare în poziţie de luptă: încadrează ţinta şi armează rachetele.

Antrenamentele sunt cheia pentru precizia şi rapiditatea de care au nevoie piloţii de luptă. Trebuie să controleze avionul în condiţiile unei acceleraţii diabolice: peste 9G, ceea ce înseamnă că în acel moment simt că îi apasă de nouă ori greutatea propriului corp. Pe scurt, abia mai poţi să respiri.

Piloţii avioanelor de luptă rezistă gravitaţiei de nouă ori mai mare decât cea de pe Pământ cu ajutorul unor costume speciale care menţin corpul în limitele gravitaţiei cu care suntem obişnuiţi. Exerciţiile epuizante ajung să dureze şi două ore.

Reporterul Digi24 care a primit permisiunea să filmeze un exerciţiu al piloţilor cu noile avioane de luptă F16 se întoarce la sol după mai mult de o oră de zbor.

În România sunt doar şase piloţi care pot să plece acum oricând în orice tip de misiune cu cel mai bun avion de vânătoare pe care l-a avut Armata. Alţi opt se antrenează zilnic.

Paza spaţiului nostru aerian este asigurată acum de bătrânele MIG21 Lancer ajutate de patru avioane de luptă ale Aviaţiei din Canada. De anul viitor cele 12 avioane F16 şi cei 14 piloţi ai lor vor fi însă unicii stăpâni ai cerului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri