VIDEO. Militarii români și canadieni au participat la un exercițiu aerian cu avioanele F-18

Data publicării:
campia turzii

250 de militari canadieni se află de aproape o lună în România iar de curând au început şi exerciţiile comune cu militarii noştrii. Este vorba despre antrenamente tactice şi de poliţie aeriană, toate sub sigla NATO.

Suntem în România de câteva săptămâni iar piloţii noştrii au lucrat îndeaproape cu românii şi au făcut exerciţii de antrenament în aer. De asemenea am cooperat foarte bine şi pe pământ, aici la baza de la Câmpia Turzii. Suntem aici de foarte puţin timp dar am avut şansa să învăţăm şi câteva cuvinte în română: ce mai faceţi? și foarte bine!”, a spus ofițerul canadian Luc Giroux.

„Am executat în cadrul unui exerciţiu aerian de apărare, am executat nişte misiuni de interceptare 2 versus, 2 în care, pe rând, o dată am fost noi forţele blue, ei au fost forţele red şi am schimbat rolurile dintre noi. Şi a fost o misiune de la care noi am învăţat foarte mult”, a afirmat, la rândul său, pilotul român Alin Cachiţă.

Nu doar logistica militară a fost importantă la sosirea canadienilor în ţară. Gazdele au pregătit şi un meniu pe gustul lor.

„Am făcut meniuri în comun. Deci a fost o provocare, pentru că ei nu mănâncă supe şi ciorbe româneşti, mănâncă supe a la creme, mănâncă salate speciale, mănâncă friptura în sânge”, a spus Octavian Roşu, responsabilul cu logistica.

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, s-a arătat interesat de avioanele F18 ale canadienilor şi a spus că exerciţiile militare comune vor continua cu alte armate în perioada următoare.

„F-18, din ce îmi spuneau specialiştii spre deosebire de F-16 e un avion bimotor, un avion care e conceput să aterizeze şi pe portavioane. Forţele canadiene aeriene îl folosesc şI pentru aceste misiuni”, a declarat Mircea Dușa.

40 de copii aflaţi în vizită la baza aeriană au avut parte de o surpzisă: pentru câteva minute au fost plimbaţi cu un avion Spartan.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri