VIDEO. Un mort și cinci răniți în urma exploziei de la o fabrică din Brașov

Data publicării:
explozie brasov 2

ACTUALIZARE 14.03. „Inspectorul general de stat al Inspecției Muncii, domnul Dantes Nicolae Bratu a decis cercetarea evenimentului care a avut loc la punctul de lucru de la Brașov al fabricii de pâine, soldat cu cinci răniți și un decedat, ca accident colectiv de muncă”, potrivit unui comunicat al instituției.

Se prezumă că evenimentul a avut loc la magazia de depozitare – însăcuire, soldat cu accidentarea a șase lucrători. Între aceștia un bărbat de 31 de ani, angajat ca operator siloz și-a pierdut viața. Ceilalți, patru bărbați și o femeie, erau angajați ca ambalator manual, manipulanți mărfuri, gestionar și conducător auto. Acesta din urmă era angajatul altei societăți. Aveau vârste de 30, 41,42 și 52 de ani. Din verificările efectuate în baza de date a Inspecției Muncii – Registrul Electronic de Evidență a Salariaților a reieșit că toate persoanele implicate erau angajate cu forme legale”, se mai spune în comunicatul Inspecției Muncii.


ACTUALIZARE 10.50.

Compania Șapte Spice a trimis vineri dimineață un comunicat de presă referitor la explozia care a avut loc seara trecută la punctul de lucru din Brașov al societății.

Comunicatul integral:

În seara zilei de 5 noiembrie, în jurul orei 20.00, la punctul de lucru din Brașov al societății SC Șapte Spice S.A., a avut loc un accident constând într-o explozie, urmată de incendiu.

Având în vedere că moara a fost retehnologizată în urmă cu aproximativ doi ani cu utilaje moderne, în opinia noastră, este exclus ca accidentul să fie urmare a unei greșeli de proiectare, de dimensionare sau de funcționare defectuoasă a unui echipament de morărit. De asemenea, nu poate fi o problemă de ventilație sau de temperaturi crescute, moara a funcționat în regim normal, fără niciun incident, inclusiv pe perioadele caniculare din timpul verii. Luăm în calcul o posibilă nerespectare a normelor de protecția muncii prin folosirea de foc deschis în zona periculoasă.

Pentru maxima siguranță, până când va fi stabilită cauza exactă a exploziei, conducerea societății a decis oprirea funcționării pentru verificări suplimentare a celorlalte mori ale companiei.

În acest moment, asigurăm sprijin salariaților noștri care au suferit vătămări în urma accidentului.

Este primul accident de acest tip în cadrul morilor Șapte Spice, unități de producție cu echipamente moderne din punct de vedere al tehnologiei de fabricație. Vă asigurăm de faptul că vom depune toate diligențele și vom lua toate măsurile ce se impun împreună cu organele de cercetare pentru a elucida pe deplin cauzele accidentului.

Pe măsură ce apar informații noi, vi le vom pune imediat la dispoziție”.

ACTUALIZARE 7:00. O persoană a murit în urma exploziei de la fabrica de pâine 7 spice din Brașov. Pacientul a murit pe masa de operație, în această dimineață. Celelalte cinci victime sunt în continuare internate.


ACTUALIZARE 00:45 Medicii au decis ca toate cele șase persoane rănite să rămână deocamdată la Brașov.

Suflul exploziei a fost simţit de la un kilometru depărtare. Zece angajaţi erau în zona de morărit în acel moment alături de un client. Cinci persoane au fost duse imediat la Primiri Urgențe. O a șasea persoană a căzut în gol 15 metri și a fost nevoie de timp pentru a o scoate. Victima avea arsuri și politraumatisme.

Explozia a fost atât de puternică, încât pereții au fost spulberați într-o anumită parte a morii, iar pe stradă au ajuns geamuri și moloz.

Ceilalți angajați au tras o sperietură zdravănă și confirmă că a fost o bubuitură puternică.

- Eraţi şi dumneavoastră cu patru persoane acolo?

- Da, da, patru persoane.

- La ora asta erau acolo?

- Da, erau.

- Îi cunoşteaţi?

- Da, îi cunoaştem, sunt colegi de-ai noştri.

- Şi nu i-aţi văzut pe aici să fi fost...

- Nu, vai, că ne-a aruncat şi pe noi şi n-am văzut. Am auzit că pe cineva a luat salvarea că e ars.

 - Ați auzit bubuitura, ați iesit repede?

- Obligat, da. S-au spart toate geamurile.

Un bărbat care locuiește peste drum de fabrică a spus că a auzit o explozie puternică și un fum alb, apoi a fost o flacără imensă și apoi mult fum. „O explozie de a duduit blocul pur și simplu”, spune bărbatul.

Momentan nu se cunosc cauzele exploziei, dar pompierii cred că aceasta a avut loc în zona unde este depozitată făina şi care poate emana gaze.

Fabrica de pâine din Braşov a fost deschisă în anul 2005 şi are în prezent aproximativ 320 de angajaţi.

ACTUALIZARE 23:40 Societatea comercială Șapte Spice S.A. anunță într-un comunicat că până la stabilirea cauzei exacte a exploziei, a decis oprirea funcționării celorlalte mori ale firmei.  Conducerea companiei analizează în acest moment două cauze posibile: o defecţiune tehnică sau nerespectarea normelor de protecţia muncii şi folosirea de foc deschis în zona periculoasă.

Comunicatul companiei S.C. Șapte Spice S.A.:

„În seara zilei de 5 noiembrie, în jurul orei 20:00, la punctul de lucru din Braşov al societăţii SC Şapte Spice S.A., a avut loc o explozie, urmată de incendiu, din cauze care nu sunt încă cunoscute.

La acest punct de lucru îşi desfăşoară activitatea o moară Şapte Spice şi, din primele informaţii, este vorba despre o explozie în zona silozului de făină.

La momentul exploziei, în moară se aflau cei 10 muncitori din schimbul doi. Şase persoane au fost rănite în urmă exploziei şi au fost transportate de urgenţă la Spitalul Judeţean Braşov . Medicii au anunţat că toţi pacienţii sunt stabilizaţi, trei fiind la terapie intensivă şi trei având răni uşoare.

Conducerea fabricii a decis imediat luarea primelor măsuri la faţa locului, pentru a asigura ajutorul necesar angajaţilor răniţi în explozie şi a familiilor acestora, dar şi pentru securizarea zonei unde a avut loc explozia.

O echipă de permanentă s-a format şi se află deja la spital, unde acordă orice ajutor este necesar şi asigură comunicarea cu familiile angajaţilor implicate în accident.
Până când va fi stabilită cauza exactă a exploziei, conducerea societăţii a decis oprirea funcţionarii celorlalte mori ale SC Şapte Spice S.A. 

Preşedintele societăţii s-a deplasat la faţă locului pentru a lua toate măsurile care se impun pentru gestionarea acestei situaţii

Este primul accident de acest tip în cadrul morilor Şapte Spice.

Conducerea companiei analizează în acest moment două cauze posibile: o defecţiune tehnică sau nerespectarea normelor de protecţia muncii şi folosirea de foc deschis în zona periculoasă.

Conducerea companiei va face tot ce este necesar pentru a susţine victimele accidentului şi familiile acestora şi va face toate demersurile necesare pentru elucidarea cât mai rapidă a cauzei exploziei şi securizarea zonei accidentului”.

ACTUALIZARE 22:31 Operațiunea de scoatere a ultimei victime dintr-un depozit subteran aflat la 15 metri adâncime, în care căzuse în momentul exploziei, s-a încheiat. Victima era conștientă și a fost transportată cu o ambulanță la Spitalul Clinic Județean Brașov.

Dintre celelalte cinci victime, două sunt în secția de terapie intensivă-anestezie, iar starea lor este critică, spun medicii. Celelalte trei persoane sunt în secția de chirurgie plastică și starea lor este stabilă.

Explozia s-a produs într-o fostă fabrică de pâine, într-un depozit de făină. Și reprezentanții ISU, și cei ai Parchetului au confirmat că a fost o deflagrație cu un mecanism rar întâlnit, practic o acumulare de praf de grâu.

Ancheta a fost preluată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Brașov, iar vineri se vor face cercetări la fața locului.

ACTUALIZARE 21:34 Cinci persoane au fost transportate la Spitalul Județean. Unul dintre răniți are arsuri pe față. Toate victimele sunt conștiente, a declarat la Digi24 prefectul Mihai Mohaci. O a șasea persoană a căzut de la etajul IV, în urma exploziei. Ea era conștientă, a putut răspunde medicilor, înainte de a fi transportată la spital.

În spațiul unde s-a produs explozia erau prezente 11 persoane, zece angajați și o a 11 -a persoană care probabil venise de la o altă firmă, să încarce făină, a precizat prefectul.

Codul roșu a încetat acum, doctorii au fost chemați de acasă, spitalele din regiune puse în alertă, dar criza a putut fi administrată pe plan local.

Concentrația de făină s-ar putea să fi fost o cauză a exploziei, a mai spus prefectul.

ACTUALIZARE 22.10

ACTUALIZARE 20:48 Inspectoratul pentru Situații de Urgență a trimis două elicoptere la Brașov, pentru a-i transporta pe răniți la București. E în plină desfășurare o ședință a celulei de criză de la Ministerul Sănătății, la care participă ministrul Nicolae Bănicioiu și secretarul de stat Raed Arafat.


ACTUALIZARE 20:28 Cinci persoane au fost transportate cu ambulanța la spital. O femeie este dată dispărută.

O bucată din clădire s-a prăbușit. Este vorba de secția de morărit. Zece oameni ar putea fi prinși sub dărâmături.

Incendiul a început să scadă în intensitate, în urma intervenției a trei autospeciale. Pe stradă sunt foarte multe cioburi.

La fața locului a venit și prefectul, iar autoritățile au instituit cod roșu de urgență.


Patru echipaje ale ISU Brașov și unul al SMURD au ajuns imediat la fața locului, apoi au fost suplimentate cu încă două.

Explozia a fost foarte puternică și a aruncat cărămizi și materiale în stradă. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri