Viespi-gigant sperie locuitorii din Târgu Mureș

Data actualizării: Data publicării:
viespe mare

Autoritățile din Târgu Mureș au intrat în alertă și au solicitat Ocolului Silvic, administratorul fondului forestier, să ia urgent măsurile necesare, după ce viespi gigant cunoscute sub denumirea de bărzăuni au atacat-o recent pe maratonista Daniela Cîrlan în zona pădurii Platoul Cornești, scrie Agerpres.

viespe mare

„Zona unde au fost semnalate viespile este la aproximativ 10 kilometri distanță de zona de agrement a Platoului Cornești, în pădure (zona cunoscută sub denumirea de Terebics-Cinege). Proprietarul pădurii respective este municipiul Târgu Mureș, însă aceasta este sub administrarea Ocolului Silvic Târgu Mureș, care a fost înștiințat cu privire la această situație, pentru a fi luate măsurile care se impun. În perimetrul amintit au fost montate plăcuțe de avertizare, însă sportivii care își desfășoară antrenamentele în zonă sunt rugați să întrerupă o perioadă de timp activitățile, pentru prevenirea incidentelor”, a informat purtătorul de cuvânt al Primăriei Târgu Mureș, Cosmina Pașcan.

Ea a subliniat că părinții nu trebuie să își facă griji în privința siguranței copiilor lor, întrucât în zona de agrement a Platoului Cornești - spațiile de joacă, pista amenajată cu tartan, respectiv Grădina Zoologică - este sigură și că aici periodic sunt efectuate activități de dezinsecție.

Șeful Direcției Silvice Mureș, Ilie Covrig, a declarat, miercuri, că la sesizarea Primăriei Târgu Mureș angajații Ocolului Silvic se vor deplasa în zonă pentru a evalua situația, întrucât există posibilitatea ca viespile să aibă cuibul într-o zonă aflată în afara pădurii, fiind o specie care preferă lemnul de esență moale.

Covrig a susținut că pe traseul indicat de municipalitate există într-adevăr câteva grămezi de lemn uscat, intrat în putrefacție, care nu au putut fi îndepărtate în urma opoziției unor ONG-uri de mediu, iar acestea ar putea adăposti cuiburi de viespi.

Reprezentantul Direcției Silvice Mureș a spus că va putea prezenta un punct de vedere oficial după identificarea cuiburilor de bărzăuni.

Maratonistă înțepată de cinci viespi

Maratonista Daniela Cîrlan, participantă la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, a fost înţepată de mai multe ori de viespi pe traseul semimaratonului Ascotid Trail Race de la Târgu Mureş şi a fost dusă de urgenţă la spital după ce a câştigat cursa.

În ciuda durerii, Cîrlan a continuat cursa de semimaraton, pe care a şi câştigat-o de altfel, cu timpul de o oră, 37 de minute şi 23 de secunde.

Atleta a fost atacată la jumătatea cursei, când se afla pe locul 13 de un roi de viespi de pădure şi înţepată de cinci ori în cap şi de ori în fese.

„Am simţit nişte lovituri puternice în cap. Mă durea rău, nici nu mai ştiam ce e cu mine. M-am oprit din alergare, pentru că nu înţelegeam ce se întâmplă, era prima dată când aveam de a face cu aşa ceva. Era cineva prin zonă, a venit şi m-a luat la palme ca să omoare viespile. Nu cred că trebuia să mă opresc cum am început să fiu înţepată, dar nu am ştiut cum să reacţionez. Am văzut că pot să respir, mă pipăiam să văd dacă m-am umflat şi apoi mai alergam câteva sute de metri. Apoi iar mă cercetam să văd dacă am ceva! La finalul cursei, îmi plesnea capul de durere”, a povestit Daniela Cîrlan pentru site-ul 4run.ro, citat de News.ro.

Alergătoarea sibiană, antrenată de Lorena Boberski, a fost dusă la spital cu salvarea la finalul cursei, alături de alte trei persoane, printre care şi un copil.

“Am primit ceva de alergie, dar şi calmante pentru că nu mai puteam de durere. Am avut cinci înţepături în cap şi două în fese, de astea însă nici nu m-a mai interesat”, a adăugat sportiva.

Cu o săptămână înainte, Daniela Cîrlan alergase şi la Gorun Trail (30 km), cursă pe care a terminat-o tot pe primul loc, cu timpul 2h32:52. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri