Viitor acord pentru medicamente mai ieftine între 12 state europene

Data publicării:
vlad voiculescu

Miniştrii Sănătăţii din cele 12 state s-au reunit, la Bucureşti, pentru a discuta bazele acestui acord, care le-ar permite să negocieze, împreună, contractele cu firmele farmaceutice.

Acordul ar putea asigura şi cele mai noi, şi mai eficiente tratamente pentru un număr cât mai ridicat de pacienţi.

Semnatarii vor, de asemenea, să evite situaţiile în care firmele distribuitoare retrag de pe piaţă medicamentele al căror preţ nu le convine.

Acordul îşi propune să creeze un fond de medicamente pentru 100 de milioane de persoane, cu un buget de 10 miliarde de euro.

Ceea ce încercăm prin această inițiativă este în mod clar să avem o poziție de negociere mai fermă cu sectorul farmaceutic. Mă refer pe de o parte la prețul prohibitiv al unora dintre medicamentele noi care apar pe piață, de asemenea mă refer la dispariția unor medicamente de pe piață și la problemele pe care multe dintre țările noastre le întâmpină la exportul paralel, care este un fenomen relativ generalizat în aceste piețe. Mesajul principal este că încercăm să căutăm soluții și o facem împreună”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.

Citiți și ROMÂNIA FURATĂ. Mii de medicamente, dispărute în ultimii doi ani din farmacii

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri