Vile de protocol vândute la reducere

Data publicării:
vila protocol raapps digi

Cel mai scump imobil vândut de RA-APPS în primele opt luni din acest an este chiar vila din Snagov ce-i fusese oferită de Guvern fostului preşedinte Traian Băsescu drept reşedinţă. După trei licitaţii la care nu s-a găsit un cumpărător, iar preţul a fost redus cu o treime, Regia a reuşit să obţină 2,6 milioane de euro.

Situaţia este asemănătoare şi pentru o clădire din str. Grigore Alexandrescu, care după mai multe licitaţii fără cumpărători a fost ofertată la preţul minim ce putea fi acceptat de RA-APPS, cu 30% mai mic faţă de preţul iniţial. Adică 2,1 milioane de euro.

În total, 30 de imobile au fost vândute anul acesta, dar pentru mare parte dintre ele s-au luat mai puţini bani faţă de sumele cerute la prima licitaţie.

„E mai mult o nişă de piaţă pentru aceste produse. Atât timp cât cererea este jos, iar oferta este sus, preţul trebuie să coboare destul de mult pentru a ajunge la un preţ de echilibru”, spune Cristina Roşca, director al unei companii imobiliare.

Au existat însă câteva excepţii. Imobile foarte bine poziţionate în oraş şi întreţinute au atras mulţi investitori.

Pentru vila din strada Starostescu în care a locuit Mircea Geoană, RA-APPS a reuşit să obţină dublul sumei de pornire a licitaţiei. Un dezvoltator imobiliar a plătit un milion de euro pentru imobil, iar acum vrea să-l închirieze.

După rezultatele de până acum, 2015 ar putea fi cel slab an din ultimii trei pentru regia care are rolul de a administra şi a valorifica bunurile de protocol şi patrimoniu ale statului. 9 milioane de euro a strâns din vânzări, faţă de 25 de milioane de euro anul trecut şi 16 milioane în 2013.

Dacă vorbim de RA-APPS, probabil proprietăţile vandabile s-au vândut la început, principalele proprietăţi vandabile se vând în primele faze, după aceea e mult mai greu cu ce rămâne, pentru orice portofoliu”, spune Cristina Roşca.

Regia Protocolului de Stat, la care lucrează peste 2.100 de angajaţi, deţine aproximativ 650 locuinţe, peste 75 de vile şi mai mult de 250 de hectare de teren, moştenite de la fosta Gospodărie de Stat a PCR şi ocupate de actuali sau foşti demnitari ori de rudele lor. Acestora li se adaugă zeci de spaţii comerciale, ferme şi unităţi turistice.

Întregul patrimoniu RA-APPS este evaluat între 500 de milioane şi un miliard de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri