VIRTUAL. Prima misiune militară a NATO pe teritoriul României

Data publicării:
vitrual awacs

Avioanele de luptă care aparţin NATO vor survola România la graniţa cu Ucraina. Vorbim despre o operațiune militară, prima de acest gen desfașurată pe teritoriul României de la aderarea la NATO.

Deocamdată nu se ştie de unde vor decola avioanele, adică dacă vor porni de la bazele din Germania sau din Polonia. Cel mai probabil, ele vor survola litoralul Mării Negre. Spaţiul aerian al României le permite să se apropie foarte mult de zona de conflict din Crimeea.

Aparatul folosit de NATO este un Boeing 707, care are instalat un sistem militar de detecţie, capabil să scaneze teritoriul până la o distanţă de aproape 400 de kilometri. Aeronava se va ridica la peste 9.000 de metri, iar de acolo, cu ajutorul sistemului radar, va aduna date de pe teritoriul Crimeei.

Sistemul de scanare AWACS este capabil să vizualizeze maşini, avioane, tancuri sau nave. Un singur avion poate acoperi o suprafaţă de aproape 300.000 de kilometri pătraţi.

Astfel de sisteme de scanare de la înălţime sunt folosite în mai toate teatrele de razboi. Afganistan şi Kosovo sau olimpiada de la Atena au fost doar trei dintre misiunile primite de aparatele NATO. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri