Vizită controversată. Liderul Jobbik participă la Tabăra de Vară a tineretului maghiar din Ardeal

Data publicării:
vona gabor - 4260871-AFP Mediafax Foto-ATTILA KISBENEDEK

ACTUALIZARE 12.08. Liderul Jobbik, Vona Gabor, a ajuns în localitatea harghiteană Borzont în jurul orei 12.00. 


 Totul a început în 2013, când Vona Gabor a declarat că Ungaria ar trebui să îşi asume un eventual conflict cu România pentru a forţa acordarea autonomiei teritoriale Ţinutului Secuiesc.

În martie, scandalul a izbucnit însă în urma unui miting al secuilor organizat la Târgu Mureş, când membrii partidului Jobbik, veniţi din Ungaria, s-au îmbrâncit cu forţele de ordine şi au aruncat cu petarde.

A venit imediat şi reacţia autorităţilor române. Ministrul de Interne a făcut un raport privind activitatea lui Vona Gabor, documentul a ajuns la preşedinte, care în calitate de şef al CSAT trebuia să-şi dea acordul pentru ca liderul Jobbik sa fie declarat persoană indezirabilă pe teritoriul tării noastre pe perioadă determinată.

Demersul a fost anunţat de premier după ce preşedintele a cerut ca Parlamentul şi Guvernul să ia măsuri faţă de membrii Jobbik prezenţi pe teritoriul României

Înteleg că totul se referă la o singură persoană. ori eu vizez un spectru mai larg de activități extremiste pe teritorul României a unor partide de aiurea, din alte ţări”, declara președintele Traian Băsescu, pe 12 martie 2014.

Însă scandalul din jurul lui Vona Gabor s-a transformat într-un unul dintre palate.

Adevărul e că ministrul de interne începuse procedurile pentru declararea ca indezirabil și președintele a zis să fure caimacul, a vrut sa anunțe el”, spunea premierul Victor Ponta, în aceeași zi.

Între timp, Traian Băsescu i-a convocat la Palatul Cotroceni pe premier, ministrul de Interne şi ministrul de Externe, dar şi pe reprezentanţii Serviciilor de Informaţii pentru a discuta despre acest subiect. Tot atunci venea şi prima declaraţie dură a preşedintelui.

Rugămintea mea este să aibă în vedere că statul roman nu va tolera mesajele care să contravină Constituției României. Oricine poate fi expulzat în plin sejur dacă nu respectă legea și Constituției României. Să fie convins domnul președinte al Jobbik că știm foarte bine activitatea lui politică”, a spus șeful statului, pe 13 martie 2014.

Ţinta avertismentelor transmise de autorităţile româneşti, liderul Partidului Jobbik, Vona Gabor, susţine că nu există dovezi pentru a fi declarat persoană indezirabilă.

Am trimis o scrisoare deschisă atât președintelui Traian Băsescu, cât și premierului Victor Ponta, în care am descris tot ceea ce gândesc legat de acest subiect. Eu cred că nu am încălcat nicio lege ca acest pas să fie unul justificat. Resping cu fermitate această posibilitate și văd in spatele acestor idei politice nimic altceva decât intenții de a provoca isterii cu scorpuri pur electorale”, susținea Vona Gabor.

După acest scandal, patru cetăţeni maghiari, printre care şi un parlamentar al Partidului Jobbik, au primit interdicţie de a mai intra în România pentru o perioadă de un an. Măsura nu îl viza şi pe Vona Gabor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri