„Votaţi soarele!”. Sloganuri de la alegerile din 1946, vizibile încă pe unele clădiri din Capitală

Data publicării:
slogan 2

Partidul Comunist număra în 1944 doar o mie de membri, dar voia să acapareze puterea politică. Aşa că la alegerile parlamentare din 1946, comuniştii falsifică rezultatele care îi dadeau câştigători în realitate pe naţional ţărănişti.

Aceasta s-a întâmplat după o aprigă campanie electorală, în care sunt răspândite peste tot afişe şi inscripţii mobilizatoare cu un soare, simbolul ales de comunişti. Atât de puternice, încât unele au rezistat până azi.

Pe fostul Cinematograf Lira s-a mai păstrat o astfel de inscripţie. Domnul Ilie locuieşte de peste 60 de ani în această clădire.

Era Luna, era Soarele, era Frontul Plugarilor, erau vreo 5-6. Aici era pe vremea aia Raionul Lenin. Erau destule afişe.... şi se făcea foarte multă propagandă”, își amintește Ion Ilie.

Mai sunt şi alte clădiri unde pe tencuiala veche a rămas sloganul cu care comuniştii voiau să câştige simpatia alegătorilor.

Acelaşi mesaj de la alegerile din 1946 s-a păstrat şi pe faţada unui bloc interbelic de pe vechea Stradă a Ruinelor, astăzi Strada Matei Basarab.

Locatarii blocului şi-ar fi dorit să scape de sloganul comunist, dar cererea lor nu a găsit nici până azi rezolvare.

Alţi proprietari însă au ales să păstreze inscripţia ca mărturie istorică. Aşa se face că sloganul apare şi pe casa arhitectului Ion Mincu de pe Strada Arthur Verona. Aici tencuiala a fost refăcută, dar lucrările par să fi ocolit îndemnul comunist de acum aproape 70 de ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri