Vreme rea în țară. A plouat într-o oră şi jumătate cât într-o lună

Data actualizării: Data publicării:
masini in ploaie constanta

Străzile din unele cartiere ale Constanţei semănau, în această dimineaţă, cu canalele Veneţiei. A plouat, într-o oră şi jumătate, cât pentru o lună întreagă. Asfaltul a fost repede acoperit de ape, iar maşinile au înaintat cu greu prin şuvoaie. Vântul puternic a doborât copacii şi a rupt stâlpii de beton ca pe nişte scobitori. Acoperişul unei clădiri a fost smuls şi a aterizat direct pe un autoturism. Probleme din cauza ploilor au fost însă în tot sud-estul şi estul ţării.

O rupere de nori a provocat haos în traficul din Constanţa. A plouat cu 35 de litri pe metrul pătrat, iar străzile au fost acoperite de ape în doar câteva minute. Sistemul de canalizare a cedat imediat, iar poliţiştii au fost nevoiţi să închidă chiar şi bulevardele foarte circulate.

Pe o distanţă de aproximativ 500 de metri, bulevardul I.C Brătianu este închis. Maşinile care au ramas blocate sunt scoase cu greu din apă”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.

Unii şoferi au încercat să treacă, chiar dacă abia îşi mai zăreau capota maşinii.

Vântul a suflat cu putere şi a rupt copaci şi stâlpi de electricitate.

Furtuna a lovit şi şantierul naval din Constanţa, unde o macara de 240 de tone a fost pusă la pământ. Din fericire nimeni nu a fost rănit.

Acoperişul clădirii din spatele meu s-a desprins din cauza rafalelor puternice şi a avariat o maşină parcată peste drum”, relatează Paul Greavu, reporter Digi24.

80 de pompieri cu 17 autospeciale şi motopompe au intervenit în tot judeţul pentru a-i ajuta pe oamenii blocaţi între ape. Probleme au fost şi la Cernavodă, unde centrul oraşului a fost inundat. Agigea şi Cumpăna au rămas câteva ore fără curent electric.

Şi în Galaţi a fost furtună. Un copac s-a prăbușit peste o mașină.

Ploaia torenţială care s-a abătut asupra sud-estului ţării a blocat traficul şi la Brăila. Mai mulţi şoferi au avut nevoie de ajutorul echipajelor ISU pentru a putea ieşi cu maşinile din apă.

După ce a plouat aproape fără încetare, râul care traversează comuna Horia din judeţul Tulcea a ieşit din matcă şi a inundat Drumul Naţional 22 D, care face legătura cu judeţul Constanţa. În unele locuri, apa a ajuns să măsoare un metru. O maşină în care erau doi oameni a fost luată de ape, însă martorii la scenă au intervenit şi au reuşit să-i salveze.

În Strehaia, în judeţul Mehedinţi, puhoaiele au dat peste cap canalizarea, aşa că mai multe străzi şi curţi au fost inundate.

„Nu putem intra în beci, nu putem intra în case. Din cauza apei. De câte ori plouă tot avem apă în curte, de nu putem umbla prin curte”, spune un localnic.

Ioan Giura, primarul localităţii Strehaia: „Capacităţile de preluare ale canalizării au fost depăşite. S-au inundat un număr de 30-40 de gospodării. În viitor, trebuie, şi o să facem acest lucru, reproiectarea unor tipuri de canalizări.”

Zeci de pompieri au sărit în ajutorul localnicilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri