Sari la conținut

Zaibărul, sărbătorit acasă la Nea Mărin

Festivalul a început în fața Casei Memoriale Amza Pellea. Primul zaibăr al anului a fost sfinţit după ce acolo a ajuns carul alegoric plin cu tineri îmbrăcați în costume populare.

Butoiul cu preţioasa licoare a fost apoi urcat în car şi alaiul a pornit spre centrul orașului.

Localnic: Ia uite și mata cum e. Are un miros. E adevărat zaibăr.
Reporter: Vă dă putere?
Localnic: Ai de capul meu, dar să nu bei mult că te-a terminat.

Deși nu este un vin nobil, zaibărul este apreciat de cunoscători.

Prof. univ. Nicolae Giugea, specialist viticol, spune că zaibărul „este un hibrid, dar este un hibrid care și-a găsit locul, iar priceperea celor de aici, știu să dea o valoare mult mai mare decât o are, știu să prepare vinul, să îl îngrijească.”

De la festivalul vinului oltenesc nu au lipsit mâncărurile cu mult praz, de la cele făcute după reţete străvechi până la cele moderne.

„Se numește Prazo Pizza. Este cu praz, brânză oltenească de capră, șuncă afumată tot oltenească, pâine de casă”, spune o fată.

Din anul 2009, Zaibărul de Băileşti este marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.