Zeci de mii de oameni au participat la marșul secuilor, încheiat fără incidente

Data publicării:
mars secui

Manifestanţii au format un lanţ uman care trebuia să se întindă pe o distanţă de peste 50 de kilometri, de-a lungul Drumului Naţional 11, care traversează judeţul Covasna. Oamenii au ales să protesteze astfel faţă de proiectul regionalizării şi cer Autonomia Ţinutului Secuiesc. Ei vor ca limba maghiară să fie limbă oficială şi cer să fie lăsaţi să-şi folosească simbolurile. Protestul s-a încheiat la ora 15.00, ora până la care a fost autorizat, și nu a fost marcat de incidente notabile. 

ACTUALIZARE ORA 15.00. „Autonomia! Autonomia! Autonomia! Autonomia!”, au strigat maghiarii care au venit în Covasna pentru a participa la mitingul secuiesc. Au avut cu ei peste 3000 de steaguri, din care patru aveau 250 de metri lungime.

Trebuie să ții cont de ce vor oamenii. Nu dorim nimic împotriva României, nu cerem nimic împotriva românilor, vorbim de Ţinutul Secuiesc şi aici vorbim de oamenii care trăiesc aici”, a declarat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

Traseul pe care s-a desfășurat marșul nu a fost ales la întâmplare: „Drumul lui Gabor Aron, pentru că eroul nostru naţional secui s-a născut la Breţcu, de unde a pornit acest marş mare al secuilor, şi s-a jertfit la Chichiş, unde se termină, pe o distanţă de 53 de kilometri. Pe această distanţă azi sunt zeci de mii de secui, chiar 100.000 de oameni care spun da pentru viitorul Ținutului Secuiesc”, a explicat Tamas Sandor, preşedintele CJ Covasna.

Protestatari au venit și din țara vecină. „Eu de fapt trăiesc în Ungaria de 30 de ani, din epoca lui Ceaușescu, am fost gonit din ţara asta, ăsta e adevărul! Am venit să iau parte pentru naţiunea mea, secuii care, după părerea mea, nu s-a schimbat nimic în ultimii 24 de ani, nici în Ungaria, nici în România”, a declarat un participant la marșul secuiesc.

ACTUALIZARE ORA 13.00  Peste 15.000 de maghiari, din Transilvania, dar şi din Ungaria, participă la marşul secuilor. Chiar la această oră manifestanții formeaza un lanţ uman care ar trebui să se întindă pe o distanţă de peste 50 de kilometri, de-a lungul DN11, care traversează judeţul Covasna. Oamenii protestează astfel faţă de proiectul regionalizării și cer autonomia Ținutului Secuiesc.  

Înainte de începerea mitingului, o fată de 18 ani a leșinat, din cauza unor mai vechi probleme de sănătate.

La Reci, județul Covasna, corespondentul Digi24 transmite că s-au strâns circa 2.000 de oameni, care au afișat steaguri secuiești mari, confecționate în săptămâna care a trecut, unele comandate chiar în Ungaria.

Jandarmeria Covasna a estimat la 14.000 numărul manifestanților.

ACTUALIZARE ORA 11.00 Trenul care urma să ducă peste o mie de maghiari din Harghita la marşul secuilor din Covasna s-a defectat în dreptul haltei din localitatea Izvorul Mureşului. Firma privată de transport feroviar care le-a închiriat demonstranţilor garnitura a promis că va trimite o altă locomotivă, însă demonstraţii nu au mai avut răbdare şi au găsit alte soluţii pentru a ajunge la timp la miting.

________________________

Maghiarii spun că este vorba despre o manifestație pașnică pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Ei cer ca limba maghiară sa devină limba oficială a Ținutului Secuiesc, iar fondurile acumulate din taxele și impozitele plătite de locuitorii din zonă sa nu mai fie gestionate de București, ci de liderii maghiari locali.

Pentru evenimentul de astăzi au fost confecționate 3000 de steaguri cu însemnele secuiești, la care se adaugă încă patru steaguri gigant, de 250 metri lungime și doi lățime. Marșul începe la ora 11.00, cu o slujbă ce va fi oficiată de Laszlo Tokes.

(Un tren cu maghiari este așteptat să sosească în gara din Chichiș)

Maghiarii au mai pregătit și alte câteva zeci de pancarte cu mesaje în română și în engleză, despre autonomie si regionalizare.

Maghiari din toate județele Transilvaniei vor veni la marș cu autocare și mașinile personale. O garnitură de tren închiriată special va pleca din Miercurea Ciuc și va ajunge în stația de la Chichiș la ora 9.00, cu 4.000 de maghiari din Harghita.

Pentru a asigura ordinea pe traseul de 54 de kilometri sunt pregătite zeci de echipaje de jandarmi.

Manifestația este organizată de Consiliul Național Secuiesc și este sprijinită de toate formațiunile politice maghiare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri