Zidul de la Palatul Parlamentului, dărâmat simbolic de Valeriu Zgonea, e tot în picioare. Aleșii nu au bani pentru reamenajarea zonei

Data publicării:
ghita ghitalau zgonea roger waters ciocan

Este, dacă vreţi, ruperea ultimei bariere între Palatul Parlamentului, Parlamentul României democratice şi cetăţenii săi”, spunea anul trecut Valeriu Zgonea, când, alături de Roger Waters, demola simbolic zidul.

După mai bine de nouă luni, bariera e în continuare în picioare. Planurile de a reda publicului spaţiul dinspre Piaţa Constituţiei zac undeva într-un sertar din uriaşa clădire.

„Conceptul presupune împărţirea spaţiului în şapte grădini tematice: şase reprezentative pentru zonele de vegetaţie din România şi o zonă pentru primirea oficialităţilor”, spune Vladimir Boc, câştigătorul concursului de proiectare a esplanadei.

Pentru asta ar fi nevoie de aproape două milioane de euro, dar şansele ca aleşii să dea curând banii nu sunt prea mari.

„Totul depinde de obţinerea finanţării. Probabil că nu anul acesta, în orice caz”, spune Vladimir Boc.

Nu toată lumea este încântată de ideea demolării zidului.

„Cred că sunt şi alte lucruri mai urgente de făcut”, spune sociologul Mihnea Priotesi.

Alți oameni spun nu gardul îi împiedică pe parlamentari să fie apropiaţi de cetăţeni.

Mai mult, arhitecţii contestă modul în care a fost organizat concursul pentru reamenajarea spaţiului din faţa Parlamentului.

„Sunt de acord că a fost demonstrativ şi nu a fost organizat profesionist”, spune arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu.

„De ce să te referi doar la acea latură din faţa dinspre Piaţa Constituţiei, de ce să nu tratezi toată problema, pentru că întreaga zonă suferă?”, spune Şerban Ţigănaş, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.

Istoricii spun însă că decizia demolării zidului ar fi trebuit luată de mult pentru a dovedi că aleşii vor într-adevăr să se rupă de trecut.

„Ne gândim imediat la Zidul Berlinului pe care nemţii nu numai că l-au dărâmat pentru a se despărţi de trecutul lor traumatic, de trecutul comunist, l-au şi vândut”, spune istoricul Filip Iorga.

Demolarea zidului a fost propusă pe rând de Adrian Năstase, Roberta Anastase, Elena Udrea şi Valeriu Zgonea. Conducerea Camerei Deputaţilor nu a dorit să facă niciun fel de comentariu cu privire la acest subiect.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri