Ziua mondială a libertății presei. Mesajul Ambasadei SUA pentru jurnaliștii români 

Data publicării:
dean thompson 1

Dean Thompson a precizat că testul pentru canalele media este capacitatea jurnaliștilor de a rămâne obiectivi chiar și atunci proprietarii canalelor media pentru care lucrează sunt implicați în evenimentele pe care le relatează.

Testul pentru canalele media este veridicitatea materialelor, independenţa personalului editorial şi a jurnaliştilor lor şi capacitatea de a rămâne obiective şi de a prezenta evenimentele în mod real, chiar şi atunci când proprietarii ar putea fi implicaţi”, a spus șeful misiunii diplomatice a SUA pentru justitiecurata.ro

De asemenea, Dean Thompson a atras atenția că trebuie clarificată „identitatea proprietarilor și a politicilor editoariale” a canalelor media din România.

„Ca şi presa din Statele Unite, canalele media din România sunt categorice, perseverente şi adesea se contrazic unele pe altele, ceea ce poate fi un lucru bun. Independenţa editorială a unui canal media şi dedicarea profesională a angajaţilor săi sunt extrem de importante. Ca modalitate de a consolida credibilitatea presei, aş sublinia importanţa unei mai mari perseverenţe şi a unei mai atente verificări a faptelor de către reporteri. În plus, cred că românii vor avea mult de câştigat ca urmare a unor anchete mai profunde. Aş menţiona de asemenea importanţa clarificării identităţii proprietarilor şi a politicii editoriale”, a spus diplomatul.

 Șeful misiunii diplomatice SUA a spus că multe dintre progresele înregistrate în România s-au datorat eforturile depuse de jurnaliștii care au scos diverse nereguli la suprafață.

„Jurnalismul este un important serviciu public, îndeplinit de profesionişti cu adevărată pasiune şi dedicare. (...)În ultimii 26 de ani, România a făcut progrese extraordinare în domeniile economic, al democraţiei şi al statului de drept. Multe dintre aceste îmbunătăţiri se datorează eforturilor şi hotărârii jurnaliştilor neobosiţi, curajoşi, care au muncit din greu pentru a spune adevărul şi au ajutat la sporirea transparenţei în această ţară, care au dezvăluit nereguli şi au demascat practici incorecte”, a spus Dean Thompson.

Diplomatul le-a mulțumit jurnaliștilor pentru munca depusă și i-a încurajat să continue să își slujească comunitățile, mai ales în acest an electoral.

„Doresc să le mulţumesc jurnaliştilor români pentru munca lor. Continuaţi să fiţi curajoşi, uniţi în apărarea adevărului şi, în ciuda greutăţilor, continuaţi să vă slujiţi comunităţile. 2016 este an electoral pentru România şi pentru SUA, aşadar aveţi responsabilităţi suplimentare. Doresc să închei citându-l pe preşedintele Obama, care (...) le-a spus jurnaliştilor că „O misiune bine îndeplinită nu înseamnă doar să-i dai cuiva un microfon. Înseamnă să cercetezi, să sapi mai adânc şi să ceri mai mult. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, electoratului i s-ar aduce un serviciu mai mare.” Mă aştept să văd acest lucru la canalele media americane în alegerile de anul acesta şi sper ca şi jurnaliştii români să facă acelaşi lucru aici”, a conchis Dean Thompson.  

Ziua mondială a libertății presei

Ziua mondială a libertății presei este marcată, anual, în data de 3 mai. Anul acesta este celebrată de UNESCO la Helsinki între 2 și 4 mai. Peste 100 de evenimente dedicate zilei se așteaptă să fie organizate pe întreg mapamondul, scrie Agerpres.

Ziua mondiala a libertății presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiunii a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. ONU a declarat ziua de 3 mai Ziua mondială a libertății presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului.  

„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”, se arată în Declarația Drepturilor Omului. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri