Există multe oraşe inteligente, dar Bucureştiul nu e unul dintre ele

Data publicării:
Every Day Life In Romania
BUCHAREST, ROMANIA - SEPTEMBER 06: People wak past a Versace advertisement in the city center on September 6, 2013 in Bucharest, Romania. While the country's economic output has risen significantly since it joined the European Union in 2007, it still lags in infrastructure development and the fight against corruption. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)

Aţi auzit de conceptul "smart city". Probabil v-aţi şi plimbat printr-un oraş inteligent. E acea dezvoltare urbană în care informaţiile, serviciile, mijloacele de transport, şcolile, spitalele obiectivele turistice - toate sunt integrate şi interconectate într-un sistem menit să facă uşoară şi plăcută viaţa locuitorilor şi experienţa turiştilor. Există multe oraşe inteligente, dar Bucureştiul nu e unul dintre ele. Un studiu recent pune Capitala României pe ultimul loc în topul oraşelor smart din Uniunea Europeană.

În Bucureşti, dacă vrei să mergi cu autobuzul, cu metroul şi apoi cu trenul, trebuie să stai la trei cozi de bilete. Asta e o pierdere de vreme. O alta, în aşteptarea mijlocului de transport în comun.

Într-un oraş inteligent există aplicaţii care îţi oferă toate informaţiile şi care chiar te ajută să faci un traseu cu diverse mijloace de transport în comun şi prin care cumperi direct biletul pentru călătorie. Prin comparaţie, la capitolul soluţii smart, în Madrid nu mai există hârtii între cetăţeni şi autorităţi. Totul e online. Iar Madrid este abia pe locul 9 în topul oraşelor inteligente din Uniunea Europeană. Pe primele se află Londra, Paris şi Berlin. Până la soluţii inteligente însă, bucureştenii s-ar mulţumi cu mult mai puţin.

Dintre europeni, bucureştenii petrec cel mai mult timp în trafic. Iar în medie, pierd un an din viaţă uitându-se după locuri de parcare.

Transportul este doar unul dintre criteriile pe care trebuie să le îndeplinească un oraş smart, pe lângă economie, siguranţă, digitalizare, mediu, relaţia cu autorităţile sau coeziune socială.

Gabriela Firea: „Despre Bucureşti se poate spune în acest moment că este un oraş smart doar prin prisma faptului că aici locuiesc foarte mulţi oameni smart.”

FOTO: Getty Images

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri