Familiile din România: economii medii lunare de 100 de euro

Data publicării:
pusculita

Economiile au reprezentat anul trecut, în medie pe o gospodărie, 420,6 lei lunar, ceea ce a însemnat 14,3% din veniturile totale, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2015, susține Statistica.

"Situația pe categoriile de gospodării analizate se prezintă astfel: gospodăriile de salariați au economisit în medie +15,1% din venituri, cele de pensionari +14,9%, cele de agricultori +9,1%, cele de lucrători pe cont propriu în activități neagricole +8,9%, în timp ce, nivelul cel mai scăzut al economiilor, de +6,4%, s-a înregistrat la gospodăriile de șomeri", se arată într-o publicație a Institutului Național de Statistică (INS) transmisă la solicitarea Agerpres.

Conform sursei citate, analiza relației dintre veniturile și cheltuielile totale ale gospodăriilor distribuite după diferite caracteristici evidențiază existența economiilor la majoritatea gospodăriilor, indiferent de distribuție.

Excepție fac gospodăriile din categoria celor mai sărace 10% dintre gospodării și cele cu 4 și mai mulți copii, care au efectuat cheltuieli mai mari decât veniturile, înregistrând un deficit de resurse în raport cu veniturile.

"Printre gospodăriile cu cele mai mici economii (până în 10% din veniturile totale) s-au regăsit gospodăriile formate din persoane singure (+7,8%), cele din grupele de vârstă 15-24 ani (+8,0%) și gospodăriile cu 3 copii (+6,4%). Veniturile au depășit cheltuielile cu 17% la gospodăriile încadrate în categoria celor cu nivel de pregătire superior (+17,2%)", informează INS.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri