Gabriela Firea: SAIFI a vopsit din exces de zel clădirile istorice

Data publicării:
PTdlOTIzNzA4NDQ0NWMzNjlkMDk5YmE3MDk4MTE4YjVk.thumb

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, joi, că nu a solicitat vopsirea sau văruirea clădirilor monument istoric de pe Calea Victoriei, acţiunea fiind un "exces de zel” al Sucursalei pentru Administrarea şi Întreţinerea Fondului Imobiliar (SAIFI).

PTdlOTIzNzA4NDQ0NWMzNjlkMDk5YmE3MDk4MTE4YjVk.thumb

Precizările municipalităţii vin în contextul în care două clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost văruite în alb şi roz, iar o altă clădire de lângă Biserica Kretzulescu a fost vopsită în galben, informează News.ro.

"Aşa cum am comunicat public şi în cursul zilei de ieri (miercuri, n.r.), subliniez faptul că nu am solicitat vopsirea sau văruirea unor clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei! În calitate de primar general, misiunea mea este să apăr legea, iar această iniaţiativă nu îmi aparţine sub nicio formă, ordinele pe care le-am dat au fost cele de demarare a curăţeniei de primăvară şi nu de văruire a clădirilor de patrimoniu. Asocierea de către diverse persoane a numelui meu cu orice initiaţivă controversată sau ilegală nu dovedeşte decât superficialitate şi oportunism”, afirmă Firea.

Primarul Capitalei mai spune că acţiunea de văruire a monumentelor istorice reprezintă "un exces de zel” al SAIFI.

"Urmare a acestui fapt, cei în cauză vor suporta rigorile legii, iar înlăturarea efectelor acestei iniţiative se va face cu respectarea deplină a legalităţii, după obţinerea tuturor avizelor necesare”, mai spune Firea.

În ultima săptămână, două clădiri monument istoric de pe Calea Victoriei au fost văruite: clădirea care a adăpostit fosta Legaţie germană şi Casino Victoria, care a fost vopsită în roz, şi Casa Rosenthal, care aparţine Primăriei Capitalei şi ale cărei coloane au fost zugrăvite în alb.

De asemenea, coloanele galeriilor Kretzulescu au fost văruite, săptămâna trecută, într-un galben pal, în încercarea de a acoperi urmele de graffiti, spun reprezentanţii Bisericii.

Aceştia au declarat că, în urmă cu o săptămână, poliţiştii le-au spus că vor fi amendaţi dacă în termen de trei zile nu vor vopsi faţada clădirii Kretzulescu, respectiv coloanele, pe care, chiar şi după văruire, se regăsesc desene graffiti.

Potrvit sursei citate, spaţiul care găzduieşte librăria Humanitas şi magazinul cu obiecte bisericeşti se află în proprietatea Bisericii Kretzulescu, conducerea acesteia ocupându-se ulterior de văruirea coloanelor pentru a nu fi amendaţi.

Cu toate acestea, municipalitatea a anunţat, miercuri, că intervenţiile asupra clădirilor monument istoric, chiar şi văruirea acestora, sunt ilegale şi constituie infracţiune, orice lucrare putând fi realizată numai cu autorizaţie de construire emisă de Primăria Bucureşti şi aviz de la Ministerul Culturii.

Primăria Capitalei a mai spus că Poliţia locală îi va identifica şi sancţiona pe vinovaţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri