GALERIE FOTO. Jocurile Olimpice de la Rio s-au încheiat. România a ocupat locul 47 în clasamentul final al medaliilor

Data actualizării: Data publicării:
Closing Ceremony 2016 Olympic Games - Olympics: Day 16
Getty Images

Brazilia şi Rio de Janeiro şi-au luat adio, duminică noapte, de la cei 10.500 de sportivi găzduiţi timp de două săptămâni. Flacăra olimpică a fost stinsă și a urmat un spectacol total, în stil brazilian, o explozie de lumină, culoare și bucurie. Jocurile Olimpice revin peste patru ani, în capitala Japoniei, la Tokyo.

Getty Images
Getty Images

„Declar ediţia a 31-a a Jocurilor Olimpice închisă. Chem tineretul lumii să se reunească din nou, la Tokyo, peste patru ani", a afirmat preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, Thomas Bach.

Drapelul olimpic a fost predat de primarul oraşului Rio de Janeiro, Eduardo Paes, guvernatorului capitalei Japoniei, Yuriko Koike, în cadrul ceremoniei de închidere a Jocurilor Olimpice din Brazilia. Drapelul a fost predat după intonarea imnului Greciei, considerată „părintele” Jocurilor Olimpice, şi după arborarea steagului acestei ţări. Apoi s-a intonat imnul olimpic, dar şi imnul viitoarei gazde a JO din 2020, Japonia.

Recent învestită în funcţie, guvernatoarea capitalei Japoniei, Yuriko Koike, prima femeie aleasă în această funcţie, a venit îmbrăcată tradiţional, în kimono, pentru a prelua steagul olimpic.

În cadrul ceremoniei de închidere, delegaţiile participante au defilat din nou pe stadionul Maracana, iar focuri grandioase de artificii au marcat cele mai importante momente ale festivităţilor.

Nu au lipsit însă problemele. Ploaia le-a dat ceva bătaie de cap organizatorilor. În plus, cu câteva minute înainte de începutul ceremoniei, stadionul şi zona din jur au fost cufundate în beznă din cauza unei pene de curent. 

Jocurile Olimpice la Rio au început la 5 august şi s-au încheiat duminică. România a încheiat pe locul 47 în clasamentul pe medalii al Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, după 16 zile de întreceri. România a obţinut aurul prin spadă la feminin, argint la tenis prin Tecău şi Mergea, bronz la canotaj 8+1, haltere  (Sâncrăian) şi lupte (Saritov). Este al doilea cel mai prost rezultat pentru România în privința numărului de medalii, după 1952, când a obținut cel mai mic număr de medalii - patru. 

Simona Pop, campioană olimpică la spadă, a defilat alături de ceilalţi sportivi reprezentativi pentru fiecare delegaţie la ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro.  Spre deosebire de ceremonia de deschidere, la cea de închidere, sportivii „portdrapel” au sosit singuri, având alături doar câte un reprezentant al organizatorilor. Apoi, au defilat sportivii care au mai rămas la Rio în ultimele zile de competiţie, relatează News.ro.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a anunţat, sâmbătă seară, că spadasina Simona Pop, componentă a echipei care a câştigat titlul la Rio, va fi portdrapelul României la ceremonia de închidere a JO.

„Aşa cum s-a întâmplat la fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice, pentru a fi portdrapel au fost nominalizaţi sportivii care au obţinut cele mai bune performanţe de-a lungul competiţiei”,  informa un comunicat al COSR.

În vârstă de 27 de ani, Simona Pop este de câţiva ani una dintre componentele de bază ale echipei de spadă. Ea are în palmares două titluri europene cu echipa, în 2014 la Strasbourg şi în 2015 la Montreux, plus încă două medalii continentale, argint cu echipa în 2013 la Zagreb şi bronz la individual in 2015 la Montreaux, la care se adaugă două medalii mondiale, argint în 2015 la Moscova şi bronz în 2013 la Budapesta.

La ceremonia de deschidere, în urmă cu două săptămâni, drapelul României a fost purtat de gimnasta Cătălina Ponor.

Carnaval a la Rio

A urmat, la ceremonia de închidere de la Rio, un carnaval în cel mai pur stil brazilian. Sportivii care au concurat în ultimele 16 zile la Jocurile Olimpice de la Rio au dansat şi s-au distrat în ploaie în acordurile muzicii braziliene, pe stadionul Maracana.

Ceremonia a început cu un moment dedicat lui Alberto Santos-Dumont, pionier al aviaţiei braziliene, şi o numărătoare inversă pe un ceas ce amintea de faptul că Dumont a fost prima persoană care a purtat unul.

Voluntari costumaţi ca păsări colorate au fost apoi protagoniştii momentului „aripi olimpice”, ei formând pe teren simboluri celebre ale Braziliei, între care şi statuia lui Iisus din Rio, iar la final au format cercurile olimpice.

Spectacolul pe pe Maracana, susţinut de mai mulţi interpreţi din Brazilia, a arătat un nou tablou de prietenie şi unitate în diversitate.

Imnul Braziliei a fost cântat de 27 de copii.

Sportivii port-drapel ai naţiunilor participante la Jocurile Olimpice au intrat împreună în arenă, urmaţi de ceilalţi reprezentanţi ai delegaţiilor. Relaxaţi, sportivii s-au distrat şi şi-au făcut fotografii.

Au întreţinut atmosfera, în afara interpreţilor brazilieni, şi norvegianul Kygo şi americanca Julia Michaels.

O incursiune în timp, cu picturile rupestre din Parcul Naţional Serrada Capivara şi un omagiu adus artei manuale, cu o dantelă gigant, alături de alte momente cu coregrafie impresionantă, au amintit de spectacolul impresionant de la deschidere.

Conform tradiţiei, la ceremonia de închidere au fost premiaţi câştigătorii medaliilor de aur, argint şi bronz în proba de maraton: kenyanul Eliud Kipchoge, etiopianul Feyisa Lilesa şi americanul Galen Rupp.

Imnul Greciei şi imnul olimpic au precedat momentul predării ştafetei către Japonia, ţara care va găzdui următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice, prezentată printr-un spectacol modern şi plin de dinamism.

Flacăra olimpică din arena Maracana a fost stinsă de „ploaie”, în acordurile piesei „Pelo tempo que durar” cântată de Mariene Castro, iar un carnaval pe Maracana a pus punct Jocurilor Olimpice din 2016. A fost cea de-a 31-a ediție, nu lipsită de controverse, incidente, scandaluri, dar fără îndoială recordurile stabilite la Rio intră în istorie, iar deținătorii lor sunt eroii timpurilor moderne.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri