Guvernul nu a aprobat paradă militară în Orașul Marii Uniri

Data publicării:
parada1

Primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, a susținut, joi, că pentru a participa la Alba Iulia, „locul de unde a pornit România”, de Ziua Națională nu e nevoie de invitații scrise, edilul reproșând guvernanților că nu au fost de acord cu organizarea unei parade militare de 1 Decembrie în Orașul Marii Uniri, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

(Pe români - n.r.) îi așteptăm ca în fiecare an la Alba Iulia. Pentru 1 Decembrie la Alba Iulia nu se fac invitații. Singura invitație trebuie să o ai în sufletul tău de român, de om care îți iubești țara și să vii aici ca să putem să ne bucurăm împreună. Alba Iulia înseamnă locul de unde a pornit România, înseamnă cinstirea, ridicatul pălăriei în fața celor care au făcut posibil ca să trăim într-o țară, într-un stat modern, România”, a declarat primarul Mircea Hava.

Dacă joi a plouat pe toată durata festivităților organizate în cinstea Zilei Naționale, primarul speră ca vineri vremea să fie mai bună, iar dacă nu, important este că, a opinat acesta, deși o să fie uzi, cei prezenți o să fie cu sufletul cald și fierbinte.

„Mâine (vineri - n.r.) cred că (vremea - n.r.) va fi mai bună, pentru că, dacă nu am putut să avem o înțelegere cu cei de la Guvern ca să facă măcar o paradă, ca și anul trecut - nu pentru mine, ci pentru popor și pentru ceea ce vă spuneam, pentru Alba Iulia. Pentru ei, atâta înseamnă Alba Iulia. Poate veneau să facă o baie de mulțime. Nu cred că au curajul, cu toate că ouăle sunt foarte scumpe. Acum mai glumim. Nu mă interesează lucrurile astea, dar e deranjant, să știți, e umilitor, până la urmă, să tratezi așa orașul în care s-a făcut Unirea. (...) E trist să se întâmple lucruri de genul acesta. Eu cred și credeam că indiferent de religie, de religie politică, 1 Decembrie este 1 Decembrie. Întotdeauna, oricine a venit aici a fost primit bine. Nu s-au întâmplat lucruri care ar fi putut să deranjeze ceea ce înseamnă sărbătoarea”, a conchis edilul.

Premierul Mihai Tudose a declarat joi că nu a fost invitat să participe la ceremoniile organizate la Alba Iulia cu prilejul zilei de 1 Decembrie.

„Am citit din ziar că trebuie să merg la Alba Iulia. Eu nu mi-am exprimat niciodată intenția să merg la Alba Iulia. (...) Nu m-a invitat nimeni la Alba Iulia, nici Liviu Dragnea, nici Călin Popescu Tăriceanu, nici primarul din Alba, nici președintele (Consiliului Județean, n.r.) din Alba, care spuneau că scot nu știu ce utilaj pe șenile că vin eu acolo. Să și-l plimbe prin curte, nu venim acolo, fiindcă nu ne-a invitat nimeni”, a afirmat Tudose.

Joi, ca de obicei în preajma Zilei Naționale, a fost arborat pe catarg Drapelul României pe esplanada din locul în care în 1918 s-au adunat 100.000 de oameni, în prezența oficialităților locale și județene și a câtorva zeci de persoane. Steagul, lung de 10 metri și lat de 7,5 metri a fost adus de către opt elevi ai Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” în Piața Tricolorului, unde a fost sfințit de către un preot militar, după care, în acordurile Imnului Național, a fost arborat pe catarg.

Pentru prima dată în ultimii ani, în municipiul Alba Iulia nu va mai fi organizată o paradă militară de Ziua Națională a României, urmând ca în 1 Decembrie să aibă loc doar o defilare. Dacă săptămâna trecută se vorbea despre o paradă cu 1.500 de militari și cu 120 de mijloace tehnice, precum și de survolarea zonei cu elicoptere și MIG-uri Lancer, de 1 Decembrie, potrivit autorităților, va fi doar un ceremonial militar, blocul de defilare urmând să fie constituit din 300-400 de militari, jandarmi, pompieri, polițiști, angajați ai SRI și reprezentanți ai SMURD.

Este cel mai mic număr de militari care defilează de 1 Decembrie la Alba Iulia în ultimii ani.

Din 1990 încoace, doar șase parade militare au avut loc în „Orașul Marii Uniri” de Ziua Națională, din care ultimele trei în 2014, 2015 și 2016. În toți acești ani, parada militară a reprezentat principalul punct de atracție al manifestărilor organizate de 1 Decembrie.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...