Scurgere de informații ultrasecrete către programatori români. Guvernul suedez riscă moțiunea de cenzură

Data actualizării: Data publicării:
HACKERI SITE POLITIE

Guvernul suedez ar putea fi vizat de o moţiune de cenzură după ce presa a scris că programatori români şi cehi au avut acces, fără autorizaţie, la datele personale ale multor cetăţeni suedezi şi chiar la informaţii de securitate, relatează Bloomberg, citat de News.ro.

Publicaţiile TT, Expressen şi Svenska Dagbladet au scris că mai multe partide din Parlamentul suedez – Moderaţii, Partidul de Centru şi Partidul de Stânga - iau în calcul posibilitatea de a cere o moţiune de cenzură vizând miniştrii implicaţi în scandal.

Premierul suedez Stefan Lofven a declarat că Guvernul său încearcă să protejeze informaţiile confidenţiale şi să minimalizeze impactul unui contract de externelizare în IT, care ar fi putut permite unor puteri străine să acceseze date secrete.

Administraţia sa va ancheta acordul încheiat de Agenţia suedeză de Transport, după ce informaţii clasificate din registrele şi sistemele sale au fost administrate ilegal, a spus Lofven într-o conferinţă de presă organizată luni la Stockholm.

De asemenea, Guvernul intenţionează să înăsprească regulile existente pentru externalizare.

Premierul a descris incidentul drept „grav” şi a subliniat că Guvernul îşi ia angajamentul să se asigure că oamenii “sunt siguri că informaţiile lor personale şi alte informaţii sensibile sunt administrate corect”.

Agenţia suedeză de Transport, care în 2015 a externalizat operaţiunile IT către IBM, a fost criticată pentru că a ignorat avertismentele Serviciului suedez de Securitate.

Mai mult, agenţia a ocolit regulile pentru a externaliza contractul, în condiţiile în care IBM a folosit programatori din România şi Cehia. Astfel, persoane neautorizate ar fi avut acces la datele din registrul permiselor de conducere.

Mai mult, sâmbătă presa a scris că risca să fie compromisă şi securitatea unor informaţii despre personalul şi vehiculele militare, despre planurile de apărare şi de urgenţă.

Micael Byden, comandantul suprem al forţelor armate suedeze, a declarat luni că, deşi riscul ca informaţii confidenţiale să ajungă în mâinile greşite a fost mare, situaţia poate fi ţinută sub control. “Acesta este un incident grav. Dar, ţinând cont de ceea ce ştim acum, nu a avut un impact semnificativ asupra capacităţilor noastre operaţionale totale”, a adăugat el.

Dezvăluirile subminează Guvernul, iar Lofven încearcă în prezent să limiteze impactul, înainte de alegerile de anul viitor.

Suedia a înlocuit-o pe directoarea generală a Agenţiei de Transport, Maria Agren. De asemenea, ea a fost amendată de procurori cu aproximativ 7300 de euro, pentru că a administrat informaţii confidenţiale în mod neglijent.

Scandalul ridică semne de întrebare şi în legătură cu rolul jucat de ministrul Infrastructurii, Anna Johansson, ministrul pentru Afaceri Interne, Anders Ygeman, şi ministrul Apărării, Peter Hultqvist.

Lofven a declarat luni că a fost informat despre posibila scurgere de informaţii în ianuarie, mult mai târziu decât o parte dintre miniştrii săi. Astfel, Hultqvist şi Ygeman ştiau încă din 2016, iar ministrul Justiţiei, Morgan Johansson, chiar din 2015.

Întrebat dacă are încă încredere în membrii Cabinetului, Lofven a declarat că ar fi vrut să fie informat mai devreme, dar a dat asigurări că are încă încredere deplină în toţi miniştrii săi.

Cu toate acestea, Guvernul va revizui politicile interne privind informaţiile, a precizat el. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri