Harta angajărilor din România

Data actualizării: Data publicării:
muncitori-constructii

Bucureștiul are patru ori mai mulți angajați decât județul Timiș și de 30 de ori mai mulți decât Giurgiu. Numărul angajaților pe fiecare județ poate fi văzut nu atât drept o dovadă a dezinteresului locuitorilor unor județe față de oportunitățile de angajare, cât o consecință a oportunităților de muncă diferite în țară. Luni un important economist vorbea de o Românie cu grade diferite de dezvoltare, într-un raport de 1 la 5.

Capitala se află în topul numărului de angajați, în ceea ce priveşte rata de angajare. Peste 930 de mii de locuitori ai Bucureştiului au un loc de muncă. Sunt, însă, şi judeţe care se situează mult sub media naţională.

La finalul anului 2016, pe primul loc în top se afla capitala României, cu o rată de 50.8%. În clasament urmează judeţul Timiş, cu 34%. Topul cu cei mai mulţi salariaţi este completat de Cluj Napoca, cu 33%, dar şi de Sibiu, Braşov şi Arad.

La polul opus se află două judeţe din zona Moldovei. Vaslui cu o rată de angajare de 14.1% şi Botoşani cu 13.8%. Pe ultimul loc în acest clasament se află judeţul Giurgiu, care nu depăşeşte procentul de 12.5%. Asta înseamnă că în Giurgiu doar unul din opt locuitori este angajat.

Dacă vorbim de numărul efectiv de angajaţi, în Bucureşti sunt aproape 937 de mii de salariaţi, iar în judeţul Timiş sunt în jur de 238 de persoane care au un loc de muncă. În ceea ce priveşte judeţele codaşe, în Botoşani sunt 53 de mii de angajaţi, iar înGiurgiu sunt aproape 34 de mii 500 de salariaţi.

Media naţională în ceea ce priveşte rata de angajare este de 24%, ceea ce înseamnă că în jur de 4,7 milioane români au un loc de muncă.

”Ar trebui să aducem şi dezvoltarea regională”, a spus luni Ionuţ Dumitru, șef al Consiliului Fiscal. ”Se discută de o Europă cu două viteze, dar şi România se mişcă cu cel puţin două viteze. Diferenţele regionale sunt foarte mari. În Bucureşti avem 150% din PIB/capita din media europeană sau de 260% din media pe România Altfel spus, Bucureştiul ar putea mâine să treacă la euro. Dar avem şi  judeţul Vaslui, unde PIB/capita e la 46% din media naţională, adică sub 30% din media UE. Sau dacă vreţi, avem un raport de dezvoltare e de 1:5. Cele mai dezvoltate judeţe sunt cele care au acces mai bun la infrastructură şi sunt conectate mai bine la pieţele de export”, a spus luni economistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri