Imagini exclusive: Instigați să deturneze marșul Unirii

Data actualizării: Data publicării:
instigare

Organizatorii marşului Unirii de ieri de la Bucureşti au plănuit de la început încăierarea cu forţele de ordine, spun jandarmii. Dovada stă în câteva imagini filmate în mijlocul demonstranţilor. În prim plan apar capii mişcării, care îndeamnă oamenii să încalce traseul aprobat de autorităţi. Patru lideri ai protestatarilor au fost sancţionaţi pentru asta. Au primit câte 3.000 de lei amendă.

- Haideţi!

- Haideţi toţi!

- Veniţi, mă, o dată!

Imaginile sunt filmate cu mai puţin de două minute înainte ca jandarmii să fie nevoiţă să intervină. George Simion, cel care a obţinut autorizaţia pentru miting şi ştia perfect traseul impus, îi îndeamnă pe cei 2.000 de demonstranţi să se abată de la drumul care trebuia respectat. Este fostul şef al grupării "Noii Golani" şi declarat de două ori persona non-grata în Republica Moldova.

- Să mergem!

Un alt lider continuă îndemnul, deşi jandarmii îi somează să respecte traseul aprobat.

- Haideţi aici!

- Hai cu toţi.

- Hai, hai, hai!

Manifestanţii îi ignoră însă pe jandarmi. Tot mai mulţi vor să meargă pe drumul interzis: aproape 200 de oameni.

- Haide, băi!

- Ruşine, ruşine să vă fie!

Jandarmii au făcut cordon în calea manifestanţilor care încearcă să depăşească limitele impuse. Demonstranţii forţează însă trecerea şi se ajunge însă la încăierare. Unii îşi dau seama că nu este bine ce fac şi încearcă să respecte însă regulile.

- A zis să mergem la Universitate, George.

- De ce Codruţ să mergem la Universitate?

- Marşul este autorizat, are un traseu.

Unii manifestanţi sunt însă raţionali. Încearcă să îşi convingă colegii că nu fac bine dacă ies de pe traseul aprobat şi merg spre Piaţa Universităţii. Jandarmii deja îi anunţaseră ce cred despre această idee.

- Daca a fost respinsă, noi ce căutăm aici. Să ne batem cu jandarmii?

- Nu. Nu ne batem cu jandarmii.

- Dacă nu avem voie nu o facem.

- De ce să nu avem voie, domnule...

Jandarmii analizează toate imaginile filmate de ei în timpul mitingului şi caută să identifice toţi provocatorii. Aceştia vor fi chemaţi la Poliţie şi anchetaţi.

Liderul unioniștilor George Simion recunoaşte că manifestanţii nu aveau aprobare pentru acel traseu, dar susţine că notificaseră autorităţile că vor să se întoarcă din Piaţa Victoriei în Piaţa Universităţii.

George Simion: Noi mergem spre Calea Victoriei.

Reporter: Aveai voie să faci lucrul ăsta, conform protocolului semnat?

George Simion: Conform protocolului semnat ei ar fi trebuit să ne bage într-un ţarc. Nu am deviat niciun marş, noi suntem organizatorii şi noi întorceam coloana.

Reporter: Tu recunoşti faptul că în momentul respectiv încercai să întorci coloana pe un traseu care nu era aprobat, confom jandarmeriei?

George Simion: Era notificat de către noi de la început. Primăria a fost cea care nu a vrut să ne acorde acel spaţiu de Piaţa Universităţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri