ÎNTRE BARE, muzeul pancartelor de la proteste

Data actualizării: Data publicării:
muzeu pancarte

Cele mai reuşite pancarte de la proteste ajung la loc de cinste! Un istoric de artă le-a adunat într-un muzeu numit sugestiv: ÎNTRE BARE. Spune că manifestațile din stradă au scos la iveală inteligența și umorul românilor, așa că a plecat într-o călătorie prin țară pentru a aduna cât mai multe obiecte.

Ideea muzeului ÎNTRE BARE a luat naștere chiar în prima seară a protestelor când, aflat într-o cafenea din centru, istoricul de artă Sebestyen Szekely și-a dat seama că pancartele cu care oamenii au ieșit în stradă nu sunt doar scandări, ci mesaje creative, care dau formă unui moment istoric.

Și atunci am ieșit imediat în stradă. Deci de acolo din cafenea, am ieșit în stradă și m-am întâlnit cu niște prieteni tineri, studenți care aveau pancarte foarte faine și am zis: mă, noi adunăm din astea și să ne dați după”, povestește Sebestyen Szekely.

Aventura strângerii pancartelor l-a purtat apoi în mai multe orașe.

La 2-3 noaptea umblam pe stradă și mă uitam peste tot la bucățile de carton, le întorceam, unele erau doar cartoane aruncate de magazine, dar erau și multe pancarte. Care erau călcate, cum se vede. Astea le-am adunat din Piața Victoriei, după acțiunea cu tricolorul”, povestește istoricul de artă.

Cel care a făcut pancarta atunci, în cadrul protestului, mi-a zis că dacă îl urmăresc la sfârșitul protestului, mi-o dă. Și avea o problemă, că nu poate să-mi dea cu coada de mătură, pentru că a luat-o de la cămin și trebuie să ducă înapoi la cămin, așa că i-am dat 10 lei să ia alte cozi de mături”, continuă povestirea Sebestyen Szekely.

Muzeul ÎNTRE BARE a recuperat deja zeci de obiecte de la protestatari. Nu doar pancarte, ci şi filmulețe și poze, imagini care au circulat pe internet în contextul protestelor.

„Ideea este că trebuie consemnat undeva și trebuie să rămână în istorie”, este de părere un manifestant.

Mi se pare foarte bună, ca să se vadă peste ani ce au încercat să facă românii și sper să reușim”, spune un altul.

Curatorul de artă al protestelor spune că muzeul nu are un plan de viitor și că este imprevizibil la fel ca situația actuală a României, dar se declară sigur că va reuși să fie o pagină de istorie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri