Iohannis, despre ridicarea MCV în 2018: Eu nu cred în așa ceva. E un optimism cel puțin nepotrivit

Data actualizării: Data publicării:
170824_iohannis_gest_CONFERINTA_02_INQUAM_Photos_Octav_Ganea

Președintele Klaus Iohannis i-a răspuns, vineri, ministrului Justiției, Tudorel Toader, care declarase că România își poate îndeplini obiectivul ridicării MCV pe parcursul anului 2018.

Eu nu cred în așa ceva și cred că acest optimism afișat este cel puțin nepotrivit”, a spus, vineri, Iohannis, înaintea Summitului social din Suedia, fără a detalia.

În context, președintele a răspuns și unei întrebări privind noul dosar penal deschis de DNA împotriva liderului PSD, Liviu Dragnea. „Eu m-am exprimat de foarte multă vreme: din capul locului, persoane care au fost condamnate penal sau care sunt cercetate penal nu trebuie să fie în conducerea statului. Punct!”, a declarat șeful statului.

Un lucru foarte important de subliniat - este un raport de etapă, un raport care consemnează progresele de la ultimul raport din ianuarie. Raportul evidenţiază multe din progresele înregistrate faţă de ianuarie, fundamentând concluzia Comisiei, în sensul îndeplinirii MCV într-un viitor apropiat. Este şi un angajament asumat - ca la preluarea preşedinţiei Consiliului, la începutul lui 2019, România să nu se mai afle sub MCV. Evoluţia se încadrează în acest angajament”, declarase, miercuri, ministrul Justiţiei.

Mecanismul de Verificare și Cooperare se va încheia pentru România atunci când toate cele patru obiective de referință vor fi îndeplinite, subliniază Comisia Europeană în raportul publicat miercuri.

În cursul perioadei de nouă luni de la raportul din ianuarie 2017 în care s-au stabilit principalele recomandări pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor de referință cuprinse în MCV, s-au realizat progrese cu privire la o serie de recomandări, în special recomandarea 8, care a fost pusă în aplicare în mod satisfăcător, și, sub rezerva aplicării practice, cu privire la recomandările 2, 7 și 12. Deși punerea în aplicare a unora dintre recomandări progresa bine, în cursul anului 2017 avântul reformelor s-a pierdut în ansamblu, ceea ce a încetinit punerea în aplicare a recomandărilor rămase și, de asemenea, a generat riscul redeschiderii unor aspecte care fuseseră considerate ca fiind îndeplinite în raportul din ianuarie 2017. (...) Comisia nu poate încă să concluzioneze că, în această etapă, vreunul dintre obiectivele de referință este îndeplinit în mod satisfăcător”, este concluzia Raportului publicat miercuri.

Raportul Comisiei Europene de monitorizare a justiţiei e unul "devastator", conţine numeroase concluzii fără precedent şi aduce critici, "în premieră" chiar Curţii Constituţionale, explică fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu. Într-un interviu acordat Ziare.com, liberalul analizează şi în ce măsură MCV ar putea căntinua să rămână de actualitate în următorii ani.

Ar putea fi ridicat MCV înainte de 2019, an în care România preia preşedinţia Consiliului UE? Slabe şanse, este răspunsul lui Cătălin Predoiu, dar o portiţă totuşi ar exista: „Dacă (Tudorel Toader) ia în serios MCV și nu încearcă să ne ducă, e posibil. E principalul responsabil pentru crearea acelui climat de cooperare în sistemul judiciar care să permită realizarea MCV.  Dar în această manieră demonstrată în ultimele luni, nu văd cum”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri