John McCain, mesaj în care amintește de angajamentul României pentru o justiție independentă

Data actualizării: Data publicării:
GOP Senators Hold News Conference On Guantanamo Detention Facility
Foto: Gulliver/GettyImages

Senatorul republican John McCain, fost candidat la alegerile prezidențiale din SUA și un bun cunoscător al României, a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României, în care a reamintit de angajamentele în favoarea statului de drept și a independenței justiției, care au făcut din țara noastră un aliat de încredere.

GOP Senators Hold News Conference On Guantanamo Detention Facility
Foto: Gulliver/Getty Images

Această mențiune nu pare să fie întâmplătoare, ci vine în contextul polemicilor declanșate de un mesaj al Departamentului de Stat transmis către Parlamentul României, în urmă cu câteva zile, în care atrăgea atenția că modificările preconizate la legile justiției ar putea submina lupta anticorupţie şi ar putea afecta independenţa sistemului judiciar. În consecință, Departamentul de Stat a îndemnat la respingerea propunerilor care slăbesc statul de drept, ceea ce a stârnit furia şefilor Parlamentului.

Curios este că până acum (vineri, ora 10:30), Departamentul de Stat al SUA și nici măcar Ambasada SUA în România nu au transmis mesaje de felicitare cu ocazia Zilei Naționale, așa cum obișnuiau să facă. Este drept, contul de Facebook al Ambasadei SUA are drept cover un banner pe care scrie: „La mulți ani, România! Cu drag, de la prietenii americani”. (Ulterior, ambasadorul Hans Klemm a participat la manifestările de 1 Decembrie din Parcul Carol și a transmis acolo un mesaj, iar în cursul după-amiezii, pe site-ul Departamentului de Stat a fost postat și mesajul de felicitare al șefului diplomației americane, Rex Tillerson, cel care făcea o escală la București în urmă cu câteva săptămâni, după ce parlamentarii amânaseră aprobarea achiziției sistemului Patriot - n.r.).

„Senatorul John McCain a transmis un mesaj special cu ocazia Zilei Naţionale a României, subliniind că România şi Statele Unite au o prietenie apropiată şi de durată, bazată pe împărtăşirea valorilor democratice comune. Senatorul american a precizat că România a dat un exemplu în regiune şi în lume prin angajamentul pentru respectarea drepturilor omului şi eforturile sale privind consolidarea statului de drept, a bunei guvernări şi independenţei justiţiei, toate acestea fiind elemente care fac din România un aliat capabil şi de încredere”, se arată într-un comunicat al Ambasadei României la Washington.

 

Ambasada României în Statele Unite ale Americii a celebrat Ziua Naţională a României printr-o serie de evenimente organizate la data de 30 noiembrie 2017. Cu ocazia recepțiilor organizate de ambasadă, România a fost onorată prin numeroase participări de nivel înalt, incluzându-i pe congresmanul Francis Rooney (republican), vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor; adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elizabeth Millard; directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, Sarah Kemp; reprezentanți ai Departamentului de Stat, ai Departamentului Apărării, Comerţului, Energiei, USAID, membri marcanți ai mediilor academic și de afaceri, diplomați acreditați la Washington, lideri şi reprezentanţi ai comunității românești din Statele Unite.

La evenimentele organizate de ambasada României au participat peste 500 de invitaţi.

ambasada ro in sua5
Foto, de la stânga la dreapta: Anamaria Maior, soția ambasadorului George Cristian Maior, congresmenul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, George Cristian Maior, ambasadorul României în SUA

În discursul său, ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior, a transmis că ziua de 1 decembrie este un simbol al pasiunii cu care naţiunea română a urmărit, timp de generaţii, obiectivul unităţii naţionale.  George Cristian Maior a evocat meritele preşedintelui Woodrow Wilson, a cărui viziune a jucat un rol cheie pentru libertatea românilor şi realizarea Marii Uniri. De asemenea, a amintit contribuţia românilor americani care s-au unit în 1918 într-o singură organizaţie, Liga Naţională Română din America, s-au întâlnit cu preşedintele Wilson la Casa Albă, şi, alături de alte comunităţi, au obţinut sprijinul Americii pentru libertatea naţiunilor central europene.

Ambasadorul George Cristian Maior a mai vorbit despre Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, „un reper fundamental al politicii noastre externe, care nu poate fi distorsionat de nimeni. El se sprijină pe foarte mulţi piloni, de la cel militar, de intelligence, la cel politic, economic şi cultural, se ancorează în valori comune şi în opiniile pro-americane ferme ale populaţiei României.”

De asemenea, George Cristian Maior a subliniat că „sensul istoric al acţiunii noastre statale nu poate fi schimbat de nimeni. Calea României şi a românilor este clară: noi nu credem nici în democraţii iliberale şi nici în alte idei de inspiraţie eurasiatică incertă. Noi credem în modelul democraţiei liberale occidentale, în respectul pentru demnitatea umană şi drepturile omului, în libertate, egalitate, stat de drept şi economie liberă de piaţă. Acesta este singurul drum de succes al României, pentru care s-au sacrificat atâtea generaţii de români şi pe care îl doresc generaţiile de astăzi şi cele de mâine. Este un drum la a cărui fundaţie se află şi Parteneriatul Strategic româno-american bazat pe respectul reciproc şi cele mai puternice garanţii de securitate şi suveranitate pe care le-a avut România în întreaga sa istorie”, a subliniat George Maior.

La rândul său, congresmenul Francis Rooney, vicepreşedinte al Comitetului pentru Afaceri Externe din Camera Reprezentanţilor, a apreciat legăturile speciale dintre România şi Statele Unite ale Americii, a evidenţiat faptul că cele două ţări se sprijină reciproc, precum şi contribuţiile substanţiale ale României la apărarea comună, subliniind totodată riscurile de securitate din zona Mării Negre şi importanţa ţării noastre ca aliat solid şi respectat al Statelor Unite. De asemenea, răspunzând unui îndemn al ambasadorului României, congresmenul Francis Rooney şi-a exprimat sprijinul pentru includerea României în programul Visa Waiver.

ambasada ro in sua3
FOTO: Elizabeth Millard, adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat

Adjunctul principal al asistentului Secretarului de Stat, Elisabeth Millard, a arătat că America rămâne un aliat devotat al României, apreciind contribuţia României pentru apărarea colectivă şi faptul că ţara noastră se alătură celorlalţi cinci aliaţi NATO care îndeplinesc angajamentul de a cheltui 2% din PIB pentru apărare. Totodată, reprezentanta Departamentului de Stat a vorbit despre valorile comune împărtăşite de cele două ţări, despre angajamentele SUA privind apărarea securităţii şi a democraţiei deopotrivă, precum şi despre ceea ce putem construi pe fundaţia puternică a parteneriatului dintre România şi SUA.

Sarah Kemp, directorul general adjunct al Serviciului Comercial Extern din cadrul Departamentului Comerţului, a vorbit despre relaţia excelentă dintre Statele Unite ale Americii şi România şi dezvoltarea, în perioada următoare, a unui parteneriat economic puternic între cele două ţări. Sarah Kemp a menţionat sprijinul pe care Departamentul Comerţului este gata să îl acorde ţării noastre în contextul expansiunii economiei româneşti în domenii precum infrastructura, energia, sănătatea, industria IT&C. De asemenea, reprezentantul Departamentului Comerţului a vorbit despre succesul misiunii Trade Winds de la Bucureşti concretizată deja prin semnarea primelor parteneriate între companii româneşti şi americane, apreciind totodată implicarea impresionantă a Guvernului României în organizarea acestui eveniment.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri