UPDATE. 1.700 de magistraţi le cer lui Tudose şi Toader să renunţe la "experimentul judiciar"

Data actualizării: Data publicării:
170626_TUDOSE_MIHAI_00_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Forumul Judecătorilor din România a transmis premierului şi ministrului Justiţiei un memoriu în care desfiinţează pachetul de legi promovat de Tudorel Toader, cerând totodată retragerea imediată a acestuia. Iniţiativa a câştigat teren printre magistraţi, documentul continuând să strângă semnături, care au ajuns deja la 1.700 (după ce în cursul zilei s-au atins pragurile de 1.000 şi 1.500).

"Astfel, în anul 2017, în condițiile în care România este supusă în continuare, la 10 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, unui Mecanism de cooperare și verificare (MCV), tocmai pentru alinierea justiției sale celor ale statelor cu tradiții istorice democratice, nu se mai poate accepta întoarcerea în timp, la reglementări legislative existente anterior anului 1989, prin readucerea justiției sub control politic și lărgirea nepermisă a atribuțiilor ministrului justiției. Toate aceste modificări de esență propuse de Ministrul Justiției încalcă flagrant Mecanismul de cooperare și verificare, rapoartele sale constante și fundamentele unei magistraturi firești într-un stat democratic. Aceste propuneri, odată intrate în vigoare, vor influența cariera și activitatea profesională a magistraților pentru o perioadă îndelungată și vor produce dezechilibre în sistemul judiciar, aspecte ce au fost condamnate de Comisia Europeană în repetate rânduri", se arată în memoriul transmis premierului Mihai Tudose şi ministrului de resort Tudorel Toader de către Forumul Judecătorilor din România. Până la această oră, documentul a fost semnat, conform Agerpres şi Hotnews, de peste 1.700 de magistraţi.

Mai mult, semnatarii etichetează pachetul de legi promovat de Tudorel Toader drept un "veritabil experiment judiciar", rodul unei "pregătiri neserioase" şi cer "retragerea sa", dar nu oricum, ci "evitând intrarea în Parlament". 

"Chiar dacă proiectul conține și propuneri ale Consiliului Superior al Magistraturii, ale magistraților ori ale asociațiilor profesionale, formulate de-a lungul timpului, acestea reprezintă simple corecții ale sistemului actual, pregătirea neserioasă a unui veritabil experiment judiciar, în lipsa oricăror studii și prognoze, putând determina consecințe foarte greu sau chiar imposibil de remediat. Prin urmare, având în vedere voința majorității covârșitoare a magistraților, vă solicităm, pentru înlăturarea oricăror dubii privind deturnarea acestui proiect în defavoarea magistraturii, să dispuneți retragerea sa (respingerea în Guvern, după caz, evitând înaintarea în Parlament), cerând Ministrului Justiției să inițieze și să dezvolte un dialog concret, efectiv, cu magistrații, Consiliul Superior al Magistraturii, asociațiile profesionale ale judecătorilor și procurorilor, pentru a îmbunătăți cadrul legislativ, după efectuarea studiilor de impact cuvenite și după prezentarea unor motivări serioase și credibile referitoare la modificările propuse, în scopul modernizării justiției, în acord cu Mecanismul de cooperare și verificare". 

Imaginea deformată prezentată de ministrul Justiţiei 

Numărul mare al aderenţilor la memoriul transmis premierului şi ministrului este cu atât mai interesant cu cât, pornind de la situaţia votului din CSM, ministrul Toader arăta că judecătorii sunt mai prietenoşi cu pachetul său de legi decât s-ar arăta procurorii. "De ce oare parte din judecători au fost pentru, dar în bloc toţi procurorii împotrivă? Dincolo de argumentele dânşilor, pe care nu le contest, cred că sunt şi alte argumente", declara Toader, recent.

La emisiunea În faţa ta, de la Digi24, Andreea Chiș, membru în Consiliul Superior al Magistraturii, afirma recent că ministrul Tudorel Toader ar trebui să retragă propunerile făcute la legile justiției. Magistratul avertiza că prin aceste modificări justiția nu va mai fi independentă. Astfel, fiecare român ar avea de suferit.

Cert este, până acum, că Toader a declarat, imediat după avizul negativ dat de CSM, că nu dă înapoi de la controversatul proiect.

 
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri