1,5 milioane euro, comision pentru un fost director Electrica

Data actualizării: Data publicării:
electrica

Procurorii DNA au început urmărirea penală a fostului director al SC Electrica SA Ioan Folescu, într-un dosar în care acesta este acuzat că primea comisioane - de 30-50% - pentru contractele încheiate. Folescu, cunoscut ca un apropiat al fostului baron PDL de Dâmbovița Florin Popescu, a fost pus sub control judiciar.

electrica

Ioan Folescu este acuzat de anchetatori de luare de mită. Dosarul privește fapte din perioada 2010-2013, când acesta ar fi pretins și primit, de la reprezentantul unei firme, un comision ce varia între 30% și 50% pentru cinci contracte încheiate de Electrica SA cu respectiva firmă.

„Banii respectivi au fost pretinși și primiți în legătură cu atribuirea şi, ulterior, derularea, în condiţii avantajoase, a contractelor respective. Mecanismul de remitere a banilor a fost unul complex, fiind implicate mai multe societăți pe care persoana prestatoare a serviciilor le controla. Ulterior, prin intermediari, sumele de bani erau remise cash inculpatului Folescu Ioan”, precizează DNA, într-un comunicat de presă.

Potrivit anchetatorilor, fostul director al Electrica ar fi primit doar de pe urma celor cinci contracte, în total, 6.811.328 lei. Cu alte cuvinte, peste 1,5 milioane euro.

Ioan Folescu a fost numit director al Electrica în ianuarie 2009, când Ministerul Economiei era condus de Adriean Videanu (PDL). A demisionat în mai 2012. A fost și consilier județean al PDL în CJ Dâmbovița.

Numele lui Ioan Folescu a apărut și într-unul din denunțurile depuse de avocatul Doru Boștină, pe când acesta era arestat pentru evaziune fiscală. Avocatul a declarat procurorilor Parchetului Curții de Apel București că, în anul 2010, a mers în audiență la Ioan Folescu deoarece vroia să încheie un contract cu Electrica SA. Șeful Electrica SA i-ar fi spus că instituția poate încheia cu societatea de avocatură reprezentată de Doru Boștină contracte pentru servicii juridice și de consultanță, dar că urmează să fie contactat de cineva. „M-a vizitat la birou, comunicându-mi că a vorbit cu dl Folescu, că știe ce am discutat cu acesta referitor la contracte și că problema se poate rezolva contra unui comision. L-am întrebat care este valoarea acestui comision și mi-a comunicat că acesta va fi de aproximativ 25-30% din valoarea contractelor”, explica Boștină cum a decurs întâlnirea cu intermediarul lui Folescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri