35 de grupări de trafic de persoane, anihilate în 2016

Data publicării:
CATUSE 2 20
Close up of metal handcuffs

35 de grupări care forţau tinere să îşi vândă trupul, bătrâni să cerşească şi copii să muncească au adunat anul acesta peste 10 milioane de euro de pe urma celor transformaţi în sclavi. Acum sunt în arest şi aşteaptă să ajungă în faţa judecătorilor, după anchete care s-au întins uneori de-a lungul şi de-a latul Europei.

La nici 20 de ani, o tânără a trecut deja prin coşmarul vieţii. S-a împrietenit cu cine nu trebuie pe reţelele de socializare şi a crezut în promisiunile unei cariere de fotomodel în Occident. A încăput însă pe mâinile unor indivizi care sileau fetele să îşi vândă trupul. Norocul ei a fost că procurorii anti-mafia urmăreau reţeaua şi aşa a fost salvată.

„M-a dus la un bloc. Acolo, ei au stat într-o cameră, au vorbit. Am auzit ceva de bani. A închis uşile, mi-a luat telefon. A zis, tu ce faci? Nu te dezbraci? M-a dezbrăcat, viol, într-un fel. Eu nu mai aveam ce să fac, uşi închise”, a povestit tânăra. 

De la începutul anului, sute de oameni au trecut prin chinuri asemănătoare: femei exploatate sexual, copii şi bătrâni obligaţi să cerşească în străinătate. Călăii lor sunt 300 de femei şi bărbaţi urmăriţi şi prinşi de poliţişti şi investigatorii anti-mafia.

Suspecţii recrutau victimele în România. Le ademeneau şi le forţau să muncească în ţări din Occident. Toate ajungeau în reţele criminale din Germania, Luxemburg, Olanda, Italia, Spania, Marea Britanie şi chiar Danemarca. Ca să le controleze mai uşor, unele au fost drogate cu substanţe injectabile.

Pe urmele celor transformaţi în sclavi, poliţiştii au colaborat cu colegi din Europa ca să elibereze victimele. A fost nevoie de peste 500 de percheziţii pentru arestarea suspecţilor. Aceştia trăiau în case de lux, puse acum sub sechestru, iar camerele erau pline cu bani, bijuterii preţioase şi arme.

Oameni sechestraţi şi exploataţi au fost însă şi în România. În Argeş, oamenii legii au descoperit tineri ţinuţi în lanţuri, bătuţi şi înfometaţi, puşi să muncească în fermele unor localnici.

„Printre persoanele ridicate am recunoscut persoane din localitate, despre care ştiu că sunt rude cu actualul şi cu familia primarului, cu fostul primar”, a spus un martor.

Infractorii români au câştigat milioane de euro şi de pe urma refugiaţilor din Orient care fug de sărăcia sau războaiele de acasă. Au pus la punct reţele care duceau ilegal sirieni, irakieni şi afgani în Uniunea Europeană. În medie, doi suspecţi au fost arestaţi preventiv în fiecare lună până în octombrie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri