5 persoane reținute într-un caz de trafic de minori pentru sclavie

Data actualizării: Data publicării:
mascati

Cinci persoane bănuite că ar fi exploatat prin muncă minori au fost reținute și o sumă importantă de bani a fost ridicată, în urma unor percheziții care au avut loc pe raza județului Mureș și care au fost efectuate de polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Tîrgu Mureș și procurorii DIICOT, se precizează în comunicate de presă remise de IGPR și DIICOT.

politisti mascati foto politia romana facebook 05 08 2015

Potrivit surselor citate, în data de 20 martie, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Tîrgu Mureș au efectuat două percheziții domiciliare la locuințele a cinci persoane, din județul Mureș, bănuite că ar fi comis „infracțiuni de trafic de minori, în scopul exploatării prin ținere în sclavie/aservire pentru datorii”.

În cauză există suspiciunea că, începând cu anul 2013, persoanele respective au dezvoltat un sistem de obținere ilicită a unor sume importante de bani, prin obligarea mai multor persoane din comunitatea rromă să le ofere împuternicire pentru a ridica alocațiile de stat pentru copii minori și ajutoarele sociale primite de către aceștia, totul în numele recuperării unor pretinse datorii.

În urma cercetărilor efectuate în cauză a reieșit că inculpații acordau împrumuturi cu dobândă extrem de mare, respectiv 100% pe lună, pe care persoanele împrumutate, a căror venituri se bazau exclusiv pe alocațiile de stat primite pentru copii minori și pe ajutoarele sociale, nu le puteau achita.

Pentru recuperarea sumelor împrumutate, inculpații îi obligau pe debitori să le cedeze drepturile de a ridica alocațiile de stat primite pentru copii minori și ajutoarele sociale, „ajungând astfel la abuzuri fizice asupra debitorilor și la lipsirea totală a acestora de orice mijloc de existență”.

În cazul în care nici aceste sume de bani nu erau considerate suficiente de către persoanele cercetate, acestea ar fi obligat copiii minori ai debitorilor să trăiască și să muncească efectiv în gospodăriile acestora, până la momentul în care se considera stinsă datoria părinților.

În urma perchezițiilor, au fost identificați trei copii minori, de 11, 14 și 16 ani, care munceau în gospodăriile bănuiților, împreună cu fratele lor, de 19 ani.

Potrivit sursei citate, exploatarea minorilor a avut efecte negative și asupra dezvoltării psihice a copiilor care, odată ajunși în gospodăriile celor patru inculpați, au fost împiedicați să mai urmeze cursurile școlare, fiind astfel afectată dezvoltarea intelectuală a acestora.

Cu ocazia perchezițiilor, au fost ridicați în vederea indisponibilizării 60.700 de lei, sumă care nu a putut fi justificată de persoanele cercetate.

De asemenea, au fost ridicate și carduri bancare, cupoane emise de autorități pe numele mai multor minori ce nu fac parte din familia persoanelor cercetate, procuri speciale prin care sunt autorizați autorii faptelor să ridice sumele de bani reprezentând alocațiile sociale ale acelor minori, contracte de împrumut, contracte de vânzare - cumpărare, diferite înscrisuri conținând mențiuni privitoare la datorii ale altor persoane.

La data de 20 martie 2017, cinci persoane au fost reținute, iar față de alte două a fost luată măsura controlului judiciar.

Potrivit DIICOT, în cursul zilei de marți, cinci dintre inculpați au fost prezentați Tribunalului Mureș cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.

La activități au participat ofițeri de poliție judiciară din cadrul B.C.C.O. Tg. Mureș, polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Mureș și jandarmi de la Gruparea de Jandarmi Mobilă Regele Ferdinand I - Tîrgu Mureș.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri