ACTUALIZARE. Afacerea SIPA. CSM ar putea cere explicaţii Ministerului Justiţiei

Data actualizării: Data publicării:
cristina tarcea agerpres_7880506

Preşedinta instanţei supreme, Cristina Tarcea, a declarat, marţi, înainte de şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), că arhiva SIPA ar trebui desecretizata pentru a înlătura suspiciunile care planează de 15 ani asupra acestor documente.

ACTUALIZARE 11.40. Judecătoarea Gabriela Baltag a cerut, în plenul CSM, suplimentarea ordinii de zi a Consiliului cu propunerea de a formula o adresă către Ministerul Justiţiei în care să se ceară explicaţii privind situaţia arhivei SIPA, transmite News.ro. "Cel care ne poate lămuri este Ministerul Justiţiei, pentru că Ministerul Justiţiei este custodele acestei arhive, cel puţin aparent. Dacă este păstrată, dacă a fost sigilată, procesele-verbale de predare-primire, toate aceste aspecte CSM trebuie să le cunoască. Motiv pentru care va supun atenţiei formularea unei adrese către Ministerul Justiţiei cu aceste aspecte”, a susţinut Gabriela Baltag. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

”Cred că se impune rezolvarea acestei probleme pentru totdeauna, pentru a elimina orice fel de suspiciune şi discuţie pe tema asta. Am totuşi o vechime în magistratură şi de cel puţin 15 ani aud numai discuţii despre SIPA. Cred că este momentul să fie rezolvată. (...) Rezolvare înseamnă în primul rând desecretizarea arhivelor, pentru că în condiţiile în care aceste documente vor continua să aibă regim de secret (...) este mai greu să se rezolve această problema”, a declarat judecătoarea Cristina Tarcea, citat[ de News.ro. 

Într-un articol publicat pe site-ul evz.ro, Dan Andronic afirmă că arhiva Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție a fost copiată, în timp ce era inventariată de comisia desemnată de Monica Macovei. Din aceasta au făcut parte judecătorul Cristi Danileţ şi procurorul DNA Paul Dumitriu. 

Reacţiile lui Macovei şi Danileţ nu au întârziat să apară, cei doi negând vehement acuzaţiile. „Nu am primit niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am fotocopiat niciun dosar din arhiva SIPA. Nu am sustras şi distrus niciun dosar SIPA. Nu am avut nicio informaţie despre judecători sau procurori din dosarele SIPA. Eu am decis desfiinţarea acestui serviciu secret, întrucât existau informații în spațiul public că făcea abuzuri”, arată Monica Macovei într-un comunicat. Este halucinant cum nimeni nu se întreabă ce miniştri au ordonat SIPA să strângă informații despre magistrați, care au fost agenții care au strâns aceste informații în perioada 1997-2005, de ce i-au supravegheat pe magistrați în viața privată, cu cât au fost plătiți informatorii, cine au fost aceștia și unde au ajuns ei în prezent, dar sunt făcute acuze la adresa celor care au dezvăluit public și în mod repetat aceste abuzuri!”, a scris pe Facebook şi Cristi Danileţ. Detalii, AICI.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că nu are cunoștință că arhiva SIPA ar fi fost copiată, dar, dacă se va dovedi că este adevărat, cei vinovați vor trebui să răspundă, potrivit Agerpres.

Pe acest subiect s-a pronunţat şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care  aşteaptă ca ministrul Justiţiei să desecretizeze arhiva. În caz contrar, a adăugat Dragnea, încrederea sa în Tudorel Toader va fi „aproape de zero”.

Serviciul Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie a fost înfiinţat în 1991, ca structură în subordinea Direcţiei Generale a Penitenciarelor, şi trebuia să urmărească faptele din penitenciare. În 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justiţiei, a trecut SIPA în subordinea MJ, pentru ca structura să se ocupe şi de protecţia magistraţilor.⁠⁠⁠⁠ 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri