A. Lazăr: Nu-i posibil la un concurs să dai subiectele cui trebuie, apoi să ai aerul că-l examinezi

Data publicării:
augustin lazar fb

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, se declară de acord cu reformularea articolului privind abuzul în serviciu pentru a-l aduce în acord cu decizia CCR, dar fără ca reformularea să facă articolul de lege inaplicabil.

augustin lazar fb

"Cu aceste texte de lege, cum este textul pentru abuzul în serviciu, s-a lucrat de peste 50 de ani în România, fără să creeze nelămuriri. Lucrurile au fost clare până mai recent, când s-au ridicat anumite chestiuni. Eu sunt de acord să fie reformulat textul, dar reformulat nu în maniera în care să nu poată fi folosit. Pentru că practicienii observă", a declarat Lazăr, într-un interviu acordat postului public de televiziune.

Referitor la infracțiunea de neglijență în serviciu, procurorul general a apreciat că nu se impune dezincriminarea ei, deoarece numărul celor care comit acest gen de faptă este încă mare.

"De ce neglijența în serviciu trebuia dezincriminată, în condițiile în care avem un foarte mare număr de funcționari publici trimiși în judecată pentru neglijență în serviciu și condamnați mulți dintre ei? (...) Reflexul rămas de dinainte este reflexul discreționar la funcționarii publici. Adică 'de ce faceți așa? De aia, că așa vreau eu'. Nu e posibil așa ceva, nu e posibil dacă organizăm un concurs la o primărie să-i dai subiectele cui trebuie să dea examen și apoi să ai aerul că îl examinezi. Dacă vrem să facem o administrație modernă, trebuie să mergem cu aceste standarde înalte de exigență", a spus Augustin Lazăr.

În opinia sa, procesul de punere în acord a legislației penale cu deciziile CCR se va desfășura în continuare fără surprize, cu consultarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniu.

"Noi am constituit un grup de lucru, care să analizeze jurisprudența de până acum, cu noul text care s-ar dori să fie făcut. Și eu sunt absolut convins că acest grup de lucru, împreună cu experții Ministerului Justiției, cu cei de la Parlament, vor găsi soluția potrivită. Nu am nicio îndoială și aș dori să asigur pe toată lumea că trebuie să fim liniștiți, procesul legislativ va decurge fără emoții. (...) O lege trebuie să fie făcută cu înțelepciune, ea nu se face în pripă (...) și măcar cei care lucrează cu legea, cei care lucrează cu abuzul în serviciu, cu conflictul de interese, cu neglijența în serviciu, trebuie să știe, să-și dea avizul, să-și dea cu părerea", a mai spus procurorul general.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri