Achizițiile publice, monitorizate de ANI. Un soft special descoperă situațiile de conflict de interese

Data publicării:
integrit

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au descoperit sute de cazuri în care demnitari au pasat rudelor de diverse grade contracte de milioane de euro cu statul.

Asta cu toate că e vorba de conflict de interese, pedepsit de codul penal cu închisoare de la unu la cinci ani.

Problema este că până acum nu exista un sistem de prevenire a achiziţiilor publice cu dedicaţie.

Este un fenomen foarte amplu. Trebuie să prevenim acest lucuru pentru a putea stopa formarea prejudiciilor şi din fonduri europene sau din bugetul naţional”, a declarat Horia Georgescu, preşedintele ANI.

Softul ce va fi administrat de Agenţia Naţională de Integritate a fost finanţat din fonduri europene şi a costat peste 30 de milioane de lei.

Cu ajutorul lui, dar şi pe baza datelor de la Registrul Comerţului, inspectorii pot descoperi dacă vreo rudă a unui primar sau preşedinte de consiliu judeţean urmează să semneze contracte cu instituţiile respective.

Sunt depuse oferte de către rude ale preşedintelui consiliului judeţean sau ale unor persoane cu funcţie de decizie din această instituţie. În momentul în care datele vor fi introduse in sistemul electronic, sistemul, dacă vede o problemă, va emite un avertisment”, a explicat Horia Georgescu.

Anul trecut, doi preşedinţi de consilii judeţene, 30 de primari, şase viceprimari şi 23 de consilieri de consilieri locali au fost descoperiţi de ANI că au încheiat contracte din bani publici cu firmele proprii sau ale rudelor.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri