Acuzaţii de corupţie la nivel înalt în Ministerul Transporturilor

Data publicării:
estrella stefanescu ministerul transporturilor ancheta regiotrans mediafax

 

 Estrella Ştefănescu este adusă la audieri la DNA: MediafaxFoto

ACTUALIZARE 12.00. Estrella Ştefănescu, director la Căile Ferate Române, nu recunoaşte acuzaţiile care i se aduc. Procurorii susţin că a trucat licitaţii şi a ajutat compania Regiotrans să obţină dreptul de a merge pe liniile CFR spre cât mai multe destinaţii. Anchetatorii au aflat că directorul ar fi primit în schimb carduri de motorină şi revizii gratuite pentru maşină şi vacanţe. Tot o formă de mită a fost şi angajarea celor doi copii pe posturi de controlori de bilete la Regiotrans. Ei nu ar fi mers însă o zi la serviciu, dar ar fi primit salariile.

Procurorii au făcut astăzi mai multe percheziţii, în căutarea probelor.

Claudiu Dumitrescu, director în cadrul Ministerului Transporturilor, a fost luat astăzi la audieri direct din biroul lui. Ar fi primit 20.000 de euro ca să nu taie din subvenţia acordată de stat companiei particulare Regiotrans. Într-un singur an, firma care face concurenţă Căilor Ferate a primit 183 de milioane de lei. Ministerul de Finanţe a considerat legea păguboasă pentru stat şi a vrut să acorde subvenţia în funcţie de un număr minim de călători transportaţi şi nu de câţi kilometri parcurg trenurile.

Fostul director general al Regionalei Căi Ferate Braşov, Costache Nicolau, este şi el anchetat. Procurorii l-au filmat când primea un plic cu bani într-o benzinărie, din partea companiei particulare. A doua zi, spun achetatorii, a început să ceară oferte de la reprezantanţe auto, pentru o maşină de lux. Contactaţi de reporterii Digi24, patronii au refuzat să răspundă la întrebări.


„Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracţiuni de corupție și asimilate celor de corupție, în domeniul transportului feroviar privat de călători și subvențiilor, comise în perioada 2008 - 2013.

În cursul zilei de 18 februarie 2015, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 19 locații situate în municipiul București și în județele Brașov și Ilfov, din care două sunt sediile unor instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei”, potrivit unui comunicat al DNA.

Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au loc la Ministerul Transporturilor şi la CFR SA.

Sunt vizate suspiciuni de corupţie legat de fapte săvârşite în domeniul transportului feroviar privat de călători şi subvenţii acordate pentru astfel de activităţi. Potrivit aceloraşi surse, ar fi vorba de operatorul privat de transport feroviar Regiotrans.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri