Acuzații de mită la bacalaureat. Profesori ridicați de procurori, la Arad

Data publicării:
barbati cu bani in mana

Cei trei sunt suspectați că au primit mită pentru a ajuta absolvenți de liceu să promoveze examenul, spun sursele citate de Mediafax.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad au descins la locuinţele a doi inspectori şcolari şi la domiciliul unei profesoare, ridicând mai multe probe într-un dosar de trafic de influenţă la bacalaureat, după ce suspecţii ar fi primit bani în schimbul promisiunii că vor ajuta mai mulţi candidaţi să promoveze examenul.

Procurorul de caz Codrin Gavra a declarat că cercetările au început în urma unui denunţ, iar SRI a sprijinit această anchetă.

Astfel, în urma percheziţiilor domiciliare făcute la cei trei suspecţi, procurorii au ridicat câteva mii de euro şi liste cu nume, care ar fi ale unor absolvenţi de liceu ce ar fi plătit ca să promoveze examenul.

„Din informaţiile existente rezultă că cei trei au promis că vor facilita obţinerea notelor de trecere la bacalaureat”, a spus procurorul Codrin Gavra.

Printre suspecţi se numără inspectorul şcolar general adjunct Mihai Spânu.

Procurorii i-au ridicat pe cei trei pentru audieri, urmând să decidă dacă aceştia vor fi reţinuţi pentru 24 de ore.

Luni va avea loc prima probă scrisă a bacalaureatului, la disciplina de Limba şi literatura română. Sunt aşteptaţi să participe la această probă 143.968 de absolvenţi, dintre care 129.827 din promoţia curentă, iar alţi 14.141 din promoţiile anterioare, potrivit informaţiilor transmise de Ministerul Educaţiei.

Reținerea celor trei are loc în condițiile în care profesorii au fost atenţionaţi să fie prudenţi, mai ales după scandalul din vara trecută de la Liceul Dimitrie Bolintineanu din Capitală, când directoare şcolii a ajuns în arest acuzată de trafic de influenţă.

Există semnale de la organele abilitate că, în anumite sectoare, s-au întâmplat lucruri pe lângă prevederile din metodologie. Aveţi grijă la centrele de examen să nu avem surprize în acest sens. Este păcat, că insuficienţa apare într-un singur loc şi aceasta o să lungească activitatea celorlalte zeci de centre de examen şi a miilor de profesori implicaţi, respectiv zeci de mii de elevi. Vă rog respectuos să fiţi cu mare atenţie, să nu avem persoane străine în incinta instituţiilor de învăţământ”, este mesajul transmis profesorilor.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri